Hålet i staketet gjorde det möjligt för fyraåringen att på ett ögonblick ta sig upp på spåret.

Hålet i staketet gjorde det möjligt för fyraåringen att på ett ögonblick ta sig upp på spåret. Ritzau Scanpix/Johan Nilsson

Åklagare startar utredning kring dödsolyckan – vem ansvarade för staketet?

Utreder vållande till annans död

KRISTIANSTAD. Under fredagen omkom en fyraårig pojke efter att han i ett obevakat ögonblick tagit sig upp på spåret och träffats av ett tåg. Nu utreds olyckan av polis. "Vi har startat en utredning för att kunna jobba vidare och se om det ligger ett brott bakom", säger kommissarie Anders Svensson.

Det var vid 20-tiden på fredagskvällen som larmet om tågolyckan vid Kulltorpsskolan i Kristianstad inkom. Den fyraårige pojken hade minuterna innan smitit från sina anhöriga och genom ett hål i staketet, som skiljer skolgården från banvallen, tagit sig upp på spåret.

Ett stort räddningspådrag inleddes och pojken fördes med ambulans till sjukhus. Tyvärr gick hans liv inte att rädda.

Under fredagskvällen och lördagen inspekterades området där olyckan skett av både Trafikverket och Polisen i syfte att klargöra händelseförloppet. Det upptäcktes då en meterstor lucka mellan några av byggbarackerna som möjliggjorde fri passage upp till spåret.

Polisen har nu inlett en förundersökning för att utreda vem som bär ansvaret för det avsaknade staketet och om det möjligen ligger ett brott bakom olyckan. Rubriceringen gäller vållande till annans död.

Samtidigt berättar en boende i området att olyckan hade kunnat undvikas. För Kvällsposten berättar hon att hon upptäckte hålet i staketet redan en vecka innan olyckan och att hon då larmade Trafikverket först en gång, och sedan ytterligare en gång bara timmar innan olyckan.

– Personen jag pratade med sa att de skulle föra beskedet vidare och göra något åt det. Och det måste jag väl tro på, då, säger hon till tidningen.

Utredningen har nu lämnats vidare till kammaråklagare Malin Paulsson.

Texten uppdateras...

Publicerad 15 April 2019 15:58