En teckning skapad och lämnad på centralstationens betonggolv, en del av flyktdokumentationsprojektet.

En teckning skapad och lämnad på centralstationens betonggolv, en del av flyktdokumentationsprojektet. Foto: Pressbild/Matso Pamucina

Kristianstad regionmuseum prisades

Dokumentation av flyktingströmmen fick pris

KRISTIANSTAD.

Kristianstads regionmuseum fick vid Sveriges Museers vårmöte ta emot priset för Årets samtidsdokumentation. Priset fick man för sin dokumentation om flyktingmottagningen.

Av
Paola Nordgren

Under hösten 2015 ökade flyktingströmmen till Sverige, och runt 1000 personer per dag sökte asyl i landet. Det mynnade i sin tur ut i ett dokumentationsprojekt som initierades av Regionmuseet Kristianstad och som i sin tur involverade Kulturen, Malmö Museer och Institutionen för kulturvetenskaper på Lunds universitet till ett samarbete.

Man började samla in material i form av bilder, berättelser, barnteckningar, intervjufilmer och videoupptagningar som i sin tur använts till bland annat utställningar och i samband med vetenskapligt artikelskrivande, föredrag och i form av en rapportfilm. Materialet kommer också inom kort finnas tillgängligt för framtida forskning.

–Vi är väldigt glada och stolta över den här utmärkelsen. Tack vare ett gott samarbete med andra institutioner i regionen kunde vi snabbt reagera och göra en relevant dokumentation över en situation som påverkade och än i dag påverkar hela Sverige, säger Anna Hansen, museichef på Regionmuseet Kristianstad i ett pressmeddelande.

Motivering Årets Samtidsdokumentation

I ett långvarigt, genomtänkt och varierande samarbetsprojekt lyckas de fyra institutionerna belysa ett av de mest brännande och aktuella samhällsområdena i vår samtid. Projektet har arbetat med beprövade etnografiska metoder men har också på ett förtjänstfullt sätt utvecklat nya i samverkan mellan museer, universitet och civilsamhälle. Dokumentationen har genererat ett brett och rikt material som omfattar hela flyktingmottagandet ur skilda perspektiv. Sammantaget är projektet Flyktingdokumentation en gedigen och inspirerande samtidsdokumentation till glädje och nytta för samhälle och museiverksamhet idag, men också för framtida och fördjupande historieskrivning.

Publicerad 13 April 2019 00:00