Sälen låg och solade i kvällssolen när han blev upptäckt och försvann ner i havet igen.

Sälen låg och solade i kvällssolen när han blev upptäckt och försvann ner i havet igen. Foto: Göran Walldeck

Mötte en säl på strandpromenaden

"Den fräste mot mig innan den tog sig ner i vattnet"

YNGSJÖ.

När Göran Walldeck tog en kvällspromenad på stranden häromdagen mellan Furuboda och Friseboda så fick han sällskap av någon som låg och solade långt upp på stranden i kvällssolen.

Av
Paola Nordgren

– Jag trodde först inte att det var något som levde men när jag kom närmare såg jag att det var en säl. Den låg så stilla att jag först trodde den var död men när jag kom närmare så fräste den lite åt mig innan den tog sig de 7-8 metrarna ner till vattnet och simmade iväg, berättar Göran Walldeck som ofta tar en promenad längs stranden men aldrig tidigare stött på en säl uppe på stranden.

Trots att jag går på stranden väldigt ofta och har gjort det väldigt länge har jag aldrig tidigare sett någon säl uppe på stranden. Man har kunnat se dem ute till havs om man är ute med båten, men såhär på stranden är som sagt först gången.

Enligt Länsstyrelsen har sälbeståndet också ökat de senaste åren och på många håll har det blivit ett problem för fiskarna.

– Jag hörde mig för lite när jag träffat på den här sälen och de jag pratat med vittnar också om att man allt oftare ser sälar i det här området Det är dock ingen som mött någon som levt när de påträffats på land. Men det var ett roligt möte, tyvärr fick jag inte upp telefonen och hann ta en bild förrän den var på väg ner i vattnet.

Publicerad 10 April 2019 00:00