Dagny Carlsson växte upp i Kristianstad och har de senaste åren fått uppmärksamhet som Sveriges äldsta bloggare. Nu kan hon även titulera sig årets Guldambassadör.

Dagny Carlsson växte upp i Kristianstad och har de senaste åren fått uppmärksamhet som Sveriges äldsta bloggare. Nu kan hon även titulera sig årets Guldambassadör. Foto: Paola Nordgren

Landets äldsta bloggare utsedd till årets Guldambassadör

"Det är sällan man blir profet i sin egen hemstad så det känns verkligen roligt"

KRISTIANSTAD.

Sveriges äldsta bloggare Dagny Carlsson 107 år kan numera även titulera sig årets Guldambassadör då hon på Kristianstad kommuns egen näringslivsgala Guldjubel var på plats för att ta emot priset.

– Jag känner mig väldigt hedrad. Det är sällan man blir profet i sin egen hemstad så det känns verkligen roligt, säger bloggaren som lämnade Stockholm några dagar för att åka ner till Kristianstad för att kunna vara med på galan och personligen ta emot priset.

Hon hyllar ofta Kristianstad i sin blogg och pratar gärna varmt om sin gamla hemstad. Dessutom bjuder hon läsarna på vardagens händelser, historier från förr och en stor dos humor. Vilket också var en stor bidragande orsak till att hon nu utsetts till årets guldambassadör, ett pris som instiftades så sent som i fjol och som är ett pris som ska gå till ett företag, organisation eller person som sprider guldglans över Kristianstad.

– Det är precis detta Dagny gör så det var en enig jury som korade henne till vinnare i år, berättar kommunalrådet Pierre Månsson (L) .

När Dagny Carlsson var 99 år fick hon en begagnad dator av en släkting. Det där med bloggande hade hon läst om i tidningen och tänkte att varför skulle inte hon kunna blogga. Hon skrev in sig på en datakurs för äldre och när läraren frågade vad de ville lära sig under kursen så svarade Dagny att hon ville lära sig blogga.

– Det var första gången hon fått det svaret. Så hon fick ta reda på hur man gjorde och sedan hjälpte hon mig att komma igång och sedan dess uppdaterar jag min blogg varje kväll. Ja, förutom nu när jag är i Kristianstad, då fick jag skriva att bloggen tog en paus några dagar. Skriver jag inte så tror folk att jag gått och dött och det har jag ju inte. Jag ska bara hämta ett pris men det fick jag ju inte skriva eftersom det var hemligt förklarar Dagny Carlsson med ett leende.

Bloggaren fyller 107 år om några veckor, då önskar hon sig en stor stor fest med tårta och champagne och på frågan vilken som är den bästa tiden i livet så svarar hon snabbt att den bästa tiden är här och nu.

– Ja mellan 100 och nu har varit min bästa tid i livet. Tack vare SVT som gjorde en dokumentär om hur det är att bli äldre så blev jag en kändis och jag trivs verkligen med det. Jag har fått vara med i tv och radio och folk kommer fram och vill ta selfies med mig. Numera känns det konstigt om ingen kommer fram. Jag trivs med kändisskapet. Man får ofta höra att det var bättre förr men det var det verkligen inte, allt är bättre nu, säger Dagny.

Hon tar dock en dag i taget och njuter just nu av livet och vad det har att erbjuda men varje kväll slår hon sig ner framför datorn för att dela med sig av sin dag till läsarna.

– Jag tycker att jag har en författartalang men att min blogg skulle bli såhär stor kunde jag aldrig tro. Det fanns inte i mina tankar. Jag har i dag läsare från Australien, USA, Frankrike och Peru bland annat. Över 3 miljoner människor har varit inne och läst min blogg sedan jag startade men jag tar en dag i taget för man vet aldrig när livet tar slut.

Men just nu njuter Dagny av vad livet har att erbjuda.

– Dagny har verkligen satt Kristianstad på kartan och vi vill med årets ambassadör också visa att det är helt okej att ta plats även när man blir äldre, säger Pierre Månsson.

Publicerad 10 April 2019 21:00