Dalaskolan södra är en av de som drabbats av den senaste tidens bråk.

Dalaskolan södra är en av de som drabbats av den senaste tidens bråk. Foto: BROMÖLLA KOMMUN

Vandalism, misshandel och stor polisutryckning till skola

Stora motsättningar mellan elever på Bromöllas högstadieskolor

BROMÖLLA.

Bråket mellan elever på Bromöllas två högstadieskolor har urartat. Minst en person har blivit misshandlad, ett stort antal rutor har krossats och i torsdags skickades ett antal polisbilar till Humleskolan och eleverna fick inte gå ut, efter uppgifter om en stor uppgörelse.

Av
ANDERS G BERGQUIST

Vad som fått småbråket att urarta till grova brott är oklart. Enligt uppgifter till Lokaltidningen ska en elev ha blivit nedslagen. Flera andra bråk har också ägt rum.

Elever från både grupperingarna har då bestämt sig för att göra upp, men skolan fick nys om det och kontaktade polisen. Ett flertal polispatruller skickades till Humleskolan, alla eleverna fick utegångsförbud under skoldagen och hämtades av föräldrar när det var dags att gå hem.

Peter Kjällkvist på polisens kommunikationscentral berättade för Lokaltidningen i samband med händelsen att man skickat mycket stora resurser och att det haft önskad effekt. Enligt senare uppgifter från kommunikationscentralen var åtta resurser inblandade i ärendet.

Det planerade bråket uteblev helt och inget inträffade.

Natten till måndagen drabbades Bromölla av omfattande stenkastning mot fönster.

Det var de sammanbyggda skolorna Dalaskolan södra och norra som drabbades, liksom den stora idrottshallen Branthallen. Polisen har sökt efter videofilmer från natten, men det är ännu oklart om några sådana finns.

– Det är något som utredarna får titta på, förklarade Patric Fors i går morse för Lokaltidningen.

Även 2017 var stämningen också mycket spänd i Bromölla. Den 26 oktober skickades alla elever hem från södra Dalaskolan, sedan det skrivits om en skolskjutning på Facebook. Den 2 februari hotade en elev en annan med ett pistolliknande föremål.

Dalaskolan Södras rektor Elisabeth Berglund känner inte till att det skulle vara någon koppling mellan glaskrossningen och förra veckans bråk mellan en del elever på Dalaskolan och Humleskolan.

– Glaskrossningen är för polisen att utreda, vilka som ligger bakom den får polisutredningen visa och vi kan inte lägga oss i den. Vi har pratat med eleverna och uppmanat dem att berätta om de hört eller sett något, men i övrigt är det inte en fråga för skolan i första hand, säger Elisabeth Berglund.

Den stora polisutryckningen i förra veckan får beröm av polisen. Tack vare skolans snabba agerande kunde poliserna rycka ut innan något hände och brott kan ha avstyrts tack vare att skolan rapporterade om sina misstankar.

– Vi har många duktiga vuxna i skolan som verkligen lyssnar på ungdomarna och har deras förtroende, så tack vare det fick vi reda på vad som var på gång, säger Elisabeth Berglund.

Hon säger att det inte är några generella problem med missämja mellan Dalaskolorna och Humleskolorna.

– Ungdomarna umgås för fullt mellan skolorna på fritiden, så det upplever jag inte alls. Det finns en del olyckliga händelser mellan olika elever, men det beror inte på bråk mellan skolorna, säger Elisabeth Berglund.

Publicerad 08 April 2019 00:00