Polisens drönarfoto från en av brandplatserna i Härlöv.

Polisens drönarfoto från en av brandplatserna i Härlöv. Foto: POLISEN

Misstänks ha anlagt fyra bränder på en dag

I morgon börjar rättegången mot misstänkta pyromanen

KRISTIANSTAD. Fler än 50 vittnen, 13 rättegångsdagar och en syn på brandplatsen i Åhus. Rättegången mot den misstänkta pyromanen är den mest omfattande som hållits i Kristianstads tingsrätt på många år. I morgon startar den.

Av
ANDERS G BERGQUIST.

Under några veckor förra sommaren var skräcken stor för en jättebrand i Kristianstad. På ett par veckor anlades över tio bränder på grönområden, samtidigt som det var extremtorrt i markerna. Alla bränderna var koncentrerade till Åhus och Härlövsområdet och polisen började leta efter en person som bodde i Åhus och jobbade i köpcenterområdet Härlöv.

När man undersökt de flesta som jobbade i Härlöv började allt mer peka på en kvinna i knappa 30-årsåldern. Tidigare helt okänd av polisen och utan att någonsin tidigare fått så mycket som en fortkörningsbot var hon plötsligt huvudmisstänkt för tio fall av mordbrand och grov skadegörelse.

Kvinnan misstänks ha anlagt bränder under raster på sitt jobb på Härlöv och när hon varit i sitt hem i Åhus. Bränderna har i alla tio fallen varit nära hennes bostad eller arbete. Under ett dygn misstänks hon ha anlagt fyra bränder nära hemmet eller jobbet.

När man stärkt misstankarna tillräckligt mot kvinnan greps hon och anhölls i början av augusti förra året.

Sedan dess har hon suttit häktad, medan polisen hållit hundratals förhör och har tömt hennes mobil och dator på all tänkbar information.

Sökningar om hur man startar skogsbränder och hur man anlägger bränder utan att bli upptäckt fyllde hennes dator. Kvinnans mobiltelefon fanns också ständigt på samma plats vid samma tidpunkt som bränderna anlades, vilket är en tung del av bevisningen mot henne.

Både grannar och kollegor till kvinnan kommer att vittna under rättegången. Hon har också begärt att flera anhöriga ska förhöras, för att vittna om att hon betedde sig helt som vanligt vid tidpunkterna för brottet och att hon därför inte skulle kunnat utföra pyromandåden.

Rättegången börjar i morgon klockan nio i Kristianstads tingsrätt och domstolen har beslutat att alla inblandade måste gå igenom en säkerhetskontroll. Den andra maj är den sista rättegångsdagen och mycket pekar på att åklagaren kommer att begära att en rättspsykiatrisk utredning genomförs på kvinnan. Då kommer hon under en månad att undersökas av bland annat läkare, psykiater, psykologer och kuratorer. Hon bevakas också dygnet runt. Om hon bedöms lida av en allvarlig psykisk störning döms hon till rättspsykiatrisk vård, annars väntar ett flerårigt fängelsestraff om hon bedöms skyldig.

Kvinnan har hela tiden nekat benhårt och har överklagat flera av häktningarna till Hovrätten över Skåne och Blekinge.

Publicerad 25 March 2019 16:28