Smarta soptunnan har kommit till Kristianstad

Smarta soptunnan har kommit till Kristianstad Foto. EWF ECO AB

Här berättar soptunnorna själva när de behöver tömmas

Kristianstad inför smarta soptunnor

KRISTIANSTAD. Galleria Boulevard öppnade projektet ”Smarta samhället” i oktober förra året. Tanken var att göra en kostnadsfri futuristisk upplevelse i form av en utställning. Nu finns även BigBellys smarta papperskorgar.

Av
André Färnsveden

Smarta samhället står öppen och kommer att vara kvar fram till april 2019. Där ska besökare kunna lära sig om framtidens samhälle genom innovativa uppfinningar. Det finns elektronik i hemmet, smarta digitala lösningar i vården, parkeringslösningar och det nya tillskottet ”smarta papperskorgar”.

Den smarta papperskorgen är solpanelsdriven. Det tillåter den att komprimera skräpet själv och på så sätt skapa mer utrymme. Den talar själv om när den behöver tömmas och har en sluten barriär för att skydda mot skadedjur som fåglar och råttor. Den kan även utrustas med WIFI som sträcker sig upp till 60 meter.

Kommunen har planerat att införa tio smarta papperskorgar på Kristianstads gator i maj. De ska vara väldigt gynnsamma i tömningsprocessen. När behöver tömmas sänder den ut en signal till de ansvariga i kommunen. Därför blir det färre bilar som måste köra i stan för att leta efter soptunnor att tömma. Det resulterar även i vinster för miljön och minskat buller.

– Det är väldigt smart och framförallt väldigt miljövänligt att vi inte behöver åka i onödan och se om papperskorgarna behöver tömmas eller inte, säger Sten-Olof Häll, planeringsingenjör vid C4 Teknik till Kristianstadsbladet.

Publicerad 25 March 2019 09:45