Tranorna vid Pulken.

Tranorna vid Pulken. Foto. Pressbild

Pulken – tranornas ”Bed and Breakfast”

Fågelfest när tranorna återvänder

YNGSJÖ.

Varje år mot våren samlas tusentals tranor vid Pulken utanför Yngsjö. Där kan vi man njuta av deras livliga dans och sitt högljudda trumpetande. På söndag 24 mars firar Biosfärenheten ”Trandagen” med skådning och tranbärsbullar.

Av
Andre Färnsveden

– Jag ser fram emot det. Det kommer bli en härlig eftermiddag för både människor och tranor, säger Åsa Pearce.

Biosfärområde Kristianstad Vattenrike firar ”Trandagen den 24 mars mellan 15–17. Då kommer de att bjuda på fika till alla besökare som kommer till Pulken för att se tranorna.

– Det är som att tranorna kommer med våren. Man vaknar till liv efter att ha varit i idé under vintern.

Tranorna flyger i V-formation och när de ska ner för landning fäller de ut sina ben likt ett flygplan fäller ut sina hjul vid landning.

– De roliga att titta på. Väldigt fascinerande fåglar, säger Åsa Pearce.

På våren, när tranornas häckningsperiod närmar sig, letar de efter specifika ”lekplatser”. Om man har tur då kan man se dessa fåglar dansa.

– Dansen är en del av uppvaktandet men också ett sätt för dem att stärka sina familjeband, Åsa Pearce.

Tranorna har en stor aptit för nysått korn och vete. Tidigare kunde det ställa till stora problem för lantbrukarna. Därför startades ett samarbete mellan Biosfärenheten, lantbrukare, Nordöstra Skånes Fågelklubb och länsstyrelsen för att hitta en lösning.

Sedan 2005 används ett separat fält för matning av tranorna. Matningen går till så att lantbrukare lägger ut korn på fältet med en såmaskin.

– Tranorna hittar dit och stör inte lantbrukarnas vårsådd utan kan äta ifred där.

När matningen kommer igång kan man se tranor större delen av dagen annars är bästa chansen på kvällen. Tranorna flyger till Pulken för övernattning eftersom de gärna vill stå i vatten över natten för att skydda sig från rävar.

– Bredvid matningsfältet finns en vattensamling där de sover så vi brukar kalla det för tranornas ”Bed and Breakfast”, berättar Åsa Pearce.

Publicerad 23 March 2019 00:00