Fredrik Ekdala lyfter problemet psykisk ohälsa i sin nästa föreläsning som har premiär den 9 april.

Fredrik Ekdala lyfter problemet psykisk ohälsa i sin nästa föreläsning som har premiär den 9 april. Foto: Paola Nordgren

Fredrik Ekdala belyser den mentala ohälsan i ny föreläsning

"Vi är alla ansvariga för att dagens unga mår dåligt"

KRISTIANSTAD.

Kristianstadskomikern och skådespelaren Fredrik Ekdala har de senaste åren åkt runt och föreläst i ämnet ”När livet inte blir som man tänkt sig". En föreställning som skapades efter att han fått diagnosen Parkinsson. Nu är det dags för fortsättningen där han tar upp ämnet mental ohälsa utifrån sina egna tankar om problematiken med folksjukdomen som bara ökar i antal.

– Jag hade egentligen inga tankar på att köra min första föreläsning i fem år. Men publiktrycket har varit så högt att det bara har fortsatt. Men efter runt 400 föreläsningar så kände jag att det var dags att ta nästa steg. Under mina år med föreställningen har jag dessutom träffat en mängd ungdomar som på olika sätt mår psykisk dåligt och det är där jag nu tar avstamp och inspirerade mig att följa upp med föreläsningen, Om vi bygger starka barn - slipper vi laga så många trasiga vuxna, berättar Fredrik Ekdala.

Trots att psykisk ohälsa har blivit ett samhällsproblem och att det pratas allt mer om det så menar Fredrik Ekdala att man inte tar problemet på allvar och faktiskt försöker hitta en lösning på statistiken som visar att dagens unga mår allt sämre och att nästan hälften av alla femtonåringar någon gång tänkt tanken att de vill ta sitt liv.

– Man blir rädd när man läser den statistiken. Vi lever i ett allt mer egoistiskt samhälle, där många föräldrar tycker det är viktigare att göra karriär än att se till att våra barn mår bra. Det här problemet är inte något som en enskild individ kan lösa utan något som vi alla måste lösa tillsammans.

Genom sin nya föreläsning hoppas han därför kunna ge publiken en aha-upplevelse och nya insikter om livet och måendet. När Fredrik Ekdala fick sin Parkinssondiagnos insåg han att livet är till för att levas trots att han fick anpassa sig efter sjukdomen. Det fick också honom att vilja dela med sig av sina tankar och funderingar om just livet och hur de val vi gör påverkar oss.

– Jag kan lova att publiken kommer att både ha skrattat och gråtit när de går ifrån föreställningen. Men det viktiga är att de fått nya insikter och en vilja att försöka förändra. Jag minns när mina egna föräldrar sa, det var bättre förr och jag bestämde mig för att aldrig bli en sådan som säger så. Men jag kan faktiskt idag förstå vad de menade. Det var bättre förr på många sätt. Även om jag inte skulle vilja backa tiden så har man redan i unga åldrar idag en massa krav på sig och val som ska göras och som i sin tur ger ångest, dessa val fanns inte förr i samma utsträckning vilket jag tror spelar in i hur våra unga mår idag.

Den 9 april har föreställningen premiär i Söderportskolans aula och Fredrik Ekdala hoppas att både föräldrar och unga och alla de som kommer i kontakt med dagens ungdomar ska vilja se föreläsningen. Om det blir en eller fler föreläsningar vet han inte men han hoppas att det ska finnas ett intresse.

– Det behöver inte innebära att jag kör den i fem år som sist men på något sätt tror jag att den här typen av föreläsningar behövs. Min första föreläsning tror jag lockade för att folk kunde relatera till sig själva och det är jag övertygad om att många kan göra även denna gången, säger Fredrik Ekdala.

Publicerad 22 March 2019 00:00