Söndriga kläder som legat och väntat i garderoben får nu liv igen på årets lagnings-lan.

Söndriga kläder som legat och väntat i garderoben får nu liv igen på årets lagnings-lan. Foto: Agata Svensson

De ska dygna vid symaskinen – anordnar LAN-träff med fokus på återbruk

Gamla kläder får nytt liv på årets lagnings-lan

TOLLARP.

Sedan många år tillbaka har ungdomar träffats och lanat tillsammans. Nu tar Agata Svensson i Tollarp lanandet ett steg längre och arrangerar lagnings– lan för den som är intresserad av att träffas och laga saker tillsammans och på så sätt återbruka och ge nytt liv till sådant man redan har hemma.

– Själva namnet är väl en liten vink till ungdomarnas lan-träffar där de träffas och spelar datorspel ett helt dygn. Jag tänkte då att varför inte träffa andra med liknande intresse som jag och under ett dygn laga våra gamla textilier och kläder tillsammans, säger Agata Svensson.

Redan i fjol hade evenemanget premiär och i år har antalet anmälningar också ökat. Än så länge hålls lagnings-lanet hemma hos Agata Svensson men blir antalet deltagare för stort kommer man att få leta efter en lokal att husera i.

– Som det ser ut nu är vi tio stycken och då får vi plats. Men till nästa år är det nog så att vi måste hitta ett nytt ställe att vara på. Intresset för just återbruk och att ses för att laga sina gamla kläder tillsammans verkar växa. Många har gamla kläder med hål som legat i flera år i garderoben utan att bli lagade bara för att det är så tråkigt att sitta och göra det själv. Lagningen kanske tar fem minuter och blir desto roligare om man gör det tillsammans med andra som har samma intresse. Dessutom kan vi hjälpa och inspirera varandra att skapa nya kreationer av sådant vi redan har hemma.

Målet är att lana tillsammans under 24 timmar från två på dagen till klockan två dagen efter den 28-29 april.

– Sist höll vi på till ett på natten så vi får se hur länge vi orkar den här gången. Bara av att träffa andra med samma intresse ger en energi och vi har fått anmälningar till årets träff från både Skåne och Blekinge. Förra gången kom det en deltagare från Stockholm så intresset finns absolut.

Under evenemanget kommer även en slöjdkonsult att besöka Tollarp för att visa och berätta hur den japanska lagningstekniken Sashiko går till.

– Än så länge är det bara kvinnor anmälda men det hade varit roligt om även männen vågade sig hit,säger Agata Svensson.

Publicerad 22 March 2019 00:00