Trolle Rhodin föddes in i cirkusen:

Trolle Rhodin föddes in i cirkusen: "Det är fantastiskt att få jobba med det som varit ens lekstuga." Foto: Åse-Marie Nilsson

Djurfri cirkus lockade tillbaka publiken

En av världens äldsta cirkusar siktar på framtiden

KRISTIANSTAD.

Trolle Rhodin föddes in i cirkuslivet. Som 19-åring blev han rekordung cirkusdirektör och arbetar ständigt med att utveckla Cirkus Brazil Jack, som är en av världens äldsta cirkusar. Ett viktigt steg var att ta bort alla djur i föreställningen.

– Sverige är ett land där cirkusen har haft en låg status. Jag ändrade på det förra året när jag valde att ta bort djuren. Det var inget svårt beslut egentligen, vi hade redan börjat fasa ut djuren för fem, sex år sedan, och vi har så mycket annat att bjuda på.

Men beslutet var viktigt för publiken, som strömmade tillbaka, menar han.

– Flera föreställningar var helt utsålda förra året. Det har vi inte haft på länge.

Trolle Rhodin är barnbarnsbarn till Carl Rhodin, mer känd som Brazil Jack, som grundade cirkusen med samma namn 1899. För elva år sedan tog Trolle Rhodin över som cirkusdirektör.

– Jag växte upp med cirkus och det är fantastiskt att få jobba med det som varit ens lekstuga. Det är en jättespännande värld, det händer så mycket och det är många kulturer som möts. I år har vi artister från fyra olika kontinenter i vår föreställning.

Cirkus Brazil Jack är den enda cirkusen i Sverige som turnerar i hela landet, menar han.

– Vi vill ge en romantisk, klassisk känsla, anpassad till dagens publik. Det är en känsla som tagit 120 år att skapa, något som kommer emot en direkt när man går in i tältet, säger Trolle Rhodin.

Den 4 april är det premiär på den nya föreställningen i Malmö, följt av en sex månader lång turné med 200 föreställningar på 150 orter. Men det gäller att hänga med i samtiden och numera är föreställningarna på Cirkus Brazil Jack så mycket mer än cirkuskonster.

– Det är teknik blandat med scenkonst, med musik och ljus på det, som skapar föreställningen. Det är svårt att förstå för andra hur mycket arbete och pengar som ligger bakom.

Trolle Rhodin säger att han inte är en traditionell chef som pekar med hela armen.

– Jag ser mig mer som en ledare, som jobbar sida vid sida med alla andra. Jag är alltid med dem i manegen på kvällen och lyfter tältet tillsammans med dem på morgonen För mig är det här inget jobb, utan en livsstil.

Han beskriver stämningen på cirkusen som väldigt familjär.

– Alla kallar min mamma, Carmen, för mamma. Traditionellt drivs cirkusar av kvinnor, och mamma drev Cirkus Brazil Jack länge. Det är fortfarande så att när mamma säger något så lyssnar man.

Det halvår som Trolle Rhodin inte turnerar är han ofta utomlands, bland annat för att leta och coacha artister. Några gånger i veckan åker han till Stockholm, för att arbeta med Brazil Jack Event.

– Vi gör cirkusevent till företag, eftersom vi fick så många förfrågningar om det. Vi har även ett samarbete med Universal Music som innebär att Dolly Style kommer att uppträda i vårt cirkustält under turnén, på valda orter. Event och olika samarbeten är ett sätt att utveckla Cirkus Brazil Jack.

Cirkus Brazil jack kommer till Kristianstad 10 april.

Publicerad 18 March 2019 09:21