Glasögonbutik öppnar upp för hemlösa: "Så många som inte har råd med glasögon"

Erbjuder fri synundersökning och glasögon vid behov

KRISTIANSTAD.

Håkan Johansson och Linus Johansson på Specsavers i Kristianstad har länge funderat på hur man skulle kunna göra något för de hemlösa i Kristianstad. När man sedan presenterade idén att öppna upp butiken och bjuda de hemlösa på fri synundersökning så nappade de anställda, som nu kommer att jobba ideellt en söndag i april där man i samarbete med Stadsmissionen kommer att bjuda in hemlösa för undersökning.

– Det är så enormt många i dagens samhälle som inte har råd med glasögon och undersökning, trots att behovet finns. Och jag har ett bra tag funderat på vilken målgrupp som har störst behov av det här. Och jag och min kollega kom fram till att vi gärna vill ge de hemlösa i Kristianstad möjligheten till undersökning och glasögon om det behovet finns, berättar Håkan Johansson.

När han berättade om idén för sin personal så var samtliga positiva till förslaget och ville gärna ställa upp och jobba gratis en dag för att ge så många hemlösa som möjligt möjligheten till synundersökning.

– Skulle det vara så att vi inte kan hjälpa till i butiken så kommer vi att skicka en remiss till ögonläkare. Och är det så att man har ett synfel som vi kan hjälpa till med så kommer vi att ge den personen ett par glasögon. Många hemlösa väljer bort den här typen av vård när de måste prioritera men vi vill att även denna gruppen av människor ska få möjligheten till att se bra. Och kanske kan detta dra igång tanken hos fler människor som kan hjälpa på olika sätt, förklarar Håkan Johansson.

Även Stadsmissionen är enligt Håkan Johansson positiva till att hemlösa nu kan få den hjälp de behöver när det gäller synen.

– Vi kommer också att lämna ett antal läsglasögon hos Café David så att deras besökare kan låna ett par när de ska läsa tidningen. Och slår den här dagen väl ut som vi håller öppet för hemlösa så hoppas vi att det är något vi kan göra till ett återkommande inslag en gång om året. Samtidigt är det viktigt att de som kommer hit verkligen har ett behov av det och får chansen att få hjälp den här dagen. För vi gör det här med hjärtat och vill att det ska komma till nytta för de hemlösa som verkligen behöver det.

Publicerad 17 March 2019 00:00