Foto. Arkivbild

Kvinna misstänks ha anlagt flera bränder mitt under värsta torkan

Särskilt hänsynslöst under sommarens torka

ÅHUS/KRISTIANSTAD. En kvinna i 25-årsåldern åtalas vid Kristianstad tingsrätt misstänkt för flera fall av mordbrand och grov skadegörelse. Åklagaren menar att händelserna varit särskilt hänsynslösa med tanke på den torka som rådde då gärningarna begicks.

Åklagare har i dag väckt åtal vid Kristianstads tingsrätt mot en kvinna på sannolika skäl misstänkt för flera fall av mordbrand och grov skadegörelse under sommaren 2018.

Mellan den 23 juli och den 8 augusti 2018 misstänks kvinnan med avsikt anlagt ett stort antal bränder i olika grönområden i Furuhovsområdet och Vannebergaområdet i Åhus samt i ett handelsområde i Kristianstad.

– Jag menar att det kan styrkas att den häktade kvinnan anlagt ett flertal bränder i olika grönområden i Kristianstad och Åhus i somras och att gärningarna begicks med uppsåt, säger kammaråklagare Marie-Louise Holmberg som leder förundersökningen i ett pressmeddelande.

Sex av gärningarna som kvinnan åtalas för rubriceras som mordbrand och fyra som grov skadegörelse.

– Anledningen till att vissa bränder rubricerats som grov skadegörelse är att det i de fallen inte har funnits någon risk för att dessa bränder skulle sprida sig och innebära fara för egendom eller liv/hälsa, förklarar åklagaren.

Hon menar dock att även i dessa fall där brottsmisstankarna nu rubricerats som skadegörelse i stället för mordbrand bör bedömas som grova eftersom agerandet – att anlägga brand – varit särskilt hänsynslöst med hänsyn till de extremt torra förhållanden som rådde i skog och mark då gärningarna begicks.

Publicerad 15 March 2019 11:08