En skicklig ung bagare i form av Fanny Johansson tog hem första priset i SM för unga bagare.

En skicklig ung bagare i form av Fanny Johansson tog hem första priset i SM för unga bagare. Foto: Pressbild/Håkan Ivarsson

Kristianstad i topp när SM för unga bagare avgjordes

Tre unga bagare med Kristianstadsanknytning tog plats i VM-truppen

KRISTIANSTAD.

Fanny Johansson från Tranås studerar på Yrkeshögskolan i Kristianstad och var den som knep förstaplatsen när SM för unga bagare gick av stapeln i Göteborg.

Och Kristianstad fanns representerat även på pallplats två och tre. Silvermedaljen gick till Gabriel Olsson från Kristianstad som till vardags jobbar i Stockholm och bronset gick till My Lindqvist från Borlänge som även hon studerar vid Yrkeshögskolan i Kristianstad.

Under finalen visade de tio finalisterna sin hantverksskicklighet och kreativitet genom att ta fram 148 bakverk i fem olika kategorier under fem timmar. Fanny Johansson imponerade på juryn med sitt skådebröd på temat "Steam Punk".

– När jag hörde juryns motivering som tog upp hatten och temat så kände jag att det kanske var jag ändå. Dagen har gått bra, jag blev väldigt nöjd med alla bakverken och kände att hur det än går så är jag nöjd. Alla här är så sjukt duktiga. Nu kommer jag att fira med att sova, det har varit en lång dag och jag har varit så nervös men är så glad att jag vann, säger Fanny Johansson i ett pressmeddelande.

Finalisterna imponerade dessutom med spännande smaker som bland annat briochebullar med pumpafyllning, kuvertbröd täckt med krackelerat aktivt kol och kavlade degar med yuzu och citron.

De fyra deltagare som placerade sig bäst i tävlingen tar nu plats i den svenska junior-VM-truppen.

Juryns motivering för vinnaren löd:

”Med strålande tävlingsnerver, glatt humör och lugn visar dagens vinnare på en stor estetisk känsla, hantverksskicklighet och talang. Årets vinnare har tagit den visuella tolkningen av temat till en exceptionellt hög nivå. Med inspiration från 1800-talets industrialism och framtidsvision har idag bakverk med både kugghjul, höga hattar och kol skapats. Vinnare i SM Unga Bagare 2019 är Fanny Johansson”

Publicerad 14 March 2019 00:00