Foto: Anna Alexander Olsson

Lärarstudenter ska jobba i skola – nytt sätt att locka fler till bristyrket

Helt ny utbildning drar igång

KRISTIANSTAD.

Parallellt med att studenterna pluggar till lärare ska de jobba på en grundskola. Till hösten drar en helt ny, skräddarsydd utbildning igång.

Bristen på lärare är stor, och fram till 2031 kommer 25 000 fler lärare att behöva heltidsanställas i Skåne, enligt en rapport som Skolverket presenterade i december 2017.

Till hösten drar den arbetskombinerade lärarutbildningen igång på Högskolan Kristianstad och involverar flera skånska kommuner.

Studenterna ska arbeta på en grundskola tre dagar i veckan och studera två dagar i veckan. Efter fem års studier har den nybakade läraren fem års arbetslivserfarenhet och behörighet att undervisa i ämnena svenska, engelska, matematik, biologi, fysik, kemi och teknik. Upplägget gör att studenterna kan finansiera studierna med en månadslön under hela utbildningen.

När de är klara med utbildningen har de fem års eftertraktad yrkeserfarenhet

Utbildningen drar igång till hösten och ansökningsperioden pågår mellan den 15 mars och en månad framåt.

– Nu kan studenten förankra sina studier med verksamheten i grundskolan vecka efter vecka och ta med sig erfarenheterna från sin lärarroll till studierna. Under tiden får de en naturlig plats i lärarkollegiet och när de är klara med utbildningen har de fem års eftertraktad yrkeserfarenhet, säger Henrik Svensson, dekan för Fakulteten för lärarutbildning vid Högskolan Kristianstad, i ett pressmeddelande.

Sju skånska kommuner är med i den här satsningen: Helsingborg, Klippan, Kristianstad, Osby, Simrishamn, Tomelilla samt Östra Göinge, och tillsammans med några blekingska kommuner har de cirka 25 platser för de blivande lärarna.

Publicerad 13 March 2019 00:00