Björn Johnson och Erik Nihlén är kockduon som nu tar över köket på Drakamöllans Gårdshotell.

Björn Johnson och Erik Nihlén är kockduon som nu tar över köket på Drakamöllans Gårdshotell. Foto: Paola Nordgren

Här satsar man på ny meny varje kväll: "Inget här kommer att gå på rutin"

Ny kockduo tar plats på Drakamöllans Gårdshotell

MAGLEHEM.

Drakamöllans Gårdshotell förnyar sig under våren. Samtidigt som man bjuder in till operakväll den 23 mars så gör nämligen också gårdens två nya kockar, Erik Nihlén och Björn Johnson debut i restaurangköket på Drakamöllan.

– Jag känner mig verkligen trygg i mitt val av kockar. De har en fantastisk känsla, vilja och ambition i köket och jag ser det också som en stor fördel att de tidigare varit på flera andra restauranger med högsta kvalitet. Det är också en styrka att vara två och de kompletterar varandra väldigt bra, säger Ingalill Thorsell på Drakamöllans Gårdshotell.

De är just nu i full gång med att sätta ihop menyn inför premiären och kommer att komponera en femrättersmeny där de plockat in bitar från både Österlen och naturen alldeles runt knuten. Då Drakamöllans koncept bygger på just lokalt producerat och närodlat.

– Ja, vi har faktiskt precis varit ute och plockat både nässlor och ramslök i skogen här precis och ser verkligen fram emot att få komma igång, säger Björn Johnson.

De båda kockarna känner redan varandra då de gått Grythyttan Restaurang- och hotellhögskola tillsammans. Och redan där upptäckte de att de hade samma vision kring mat och gastronomi. Erik Nihlén känner också till Drakamöllan sedan tidigare då gården en gång i tiden tillhörde hans släkt. Och för två år sedan jobbade han också som kock i restaurangen en sommar innan han fick jobb på Kockeriet by Tareq Taylor i Malmö och Michelinkrogen Bhoga i Göteborg.

Björn Johnson har också han prisbelönta krogar på meritlistan och kommer senast från Sjön i Jönköping som bland annat har två Bocuse d´Or-medaljer och ett EM-guld på meritlistan hos kockteamet.

Jobbet som kock på Drakamöllan skiljer sig dock åt det vanliga kockyrket då man på gårdshotellet gör en ny meny för varje kväll och dessutom träffar gästerna innan middagen för att personligen presentera menyn. Kockarna är dessutom de som serverar gästerna under kvällen, vilket uppskattas av gästerna.

– Ja, arbetssättet skiljer sig mot tidigare jobb men det var också det vi fastande för. Inget här kommer att gå på rutin och det är en utmaning som gör det här jobbet så spännande. Dessutom får man här en direkt respons från gästerna och det är sällan man får jobba med helheten som vi kommer att göra här.

Publicerad 13 March 2019 00:00