Endfast 44 procent av Hässleholmarna röstade till Europaparlamentet vid senaste valet 2014.

Endast 43 procent av Kristianstadsborna röstade till Europaparlamentet vid senaste valet 2014. Foto: Savvapanf Photo © - stock.adobe.com

Antalet röster i Europaparlamentsvalet ökar för varje år – Kristianstad ligger dock lägre än genomsnittet

Vid senaste valet röstade endast 43 procent av Kristianstadsborna

KRISTIANSTAD.

I maj väntar Europaparlamentsvalet och partierna har också presenterat sina kandidater inför valet. Hur stort intresset för valet är, är dock oklart men vid senaste valet till EU- parlamentet så röstade 43 procent av Kristianstadsborna.

Rikssnittet låg på 51 procent i valet 2014, enligt statistik från Statistiska centralbyrån (SCB) vilket enligt Linda Berg, statsvetare och föreståndare för Centrum för Europaforskning är det högsta som Sverige haft hittills.

– Det är det högsta valdeltagandet till Europaparlamentsval som vi har haft hittills i Sverige. Det har varit en stegrande ökning i de tre senaste valen, säger Linda Berg, statsvetare och föreståndare för Centrum för Europaforskning vid Göteborgs universitet, till Nyhetsbyrån Siren.

Både Kristianstad och Hässleholm ligger något under landssnittet på 44 procent respektive 43 procent. I Östra Göinge röstar endast 41 procent av befolkningen. När det gäller Bromölla däremot så ligger de över genomsnittet med sina 52 procent och högst bland kommunerna i Skåne ligger lund på 64 procent.

När det gäller hur valdeltagandet 2019 kan förväntas bli, finns det två möjliga perspektiv, enligt Linda Berg och det skulle kunna vara att man röstar för missnöjet över det vanliga valet och sittande regering eller att man faktiskt ser det som viktigt att göra sin röst hörd och röstar då det är ovanligt stort fokus på europeiska frågor och politik i media.

– Eftersom de här två sakerna inträffar samtidigt, så är det svårt på förhand, och särskilt innan den aktiva kampanjen från de politiska partierna har satt igång, att sia exakt om hur utfallet kommer att bli. Gissningsvis skulle jag inte tro att det blir någon dramatisk minskning av valdeltagandet, utan snarare att det hamnar på ungefär samma nivåer eller kanske till och med ökar lite, säger Linda Berg.

Publicerad 13 March 2019 00:00