Pernilla Garmy som forskar på dessa ämnen vid Högskolan Kristianstad håller en föreläsning för allmänheten den 13 mars.

Pernilla Garmy som forskar på dessa ämnen vid Högskolan Kristianstad håller en föreläsning för allmänheten den 13 mars. Foto: Högskolan Kristianstad

Skärmtid och näthat – En stor del av samhället idag

Högskolan Kristianstad tar upp ämnet vid ett seminarie

KRISTIANSTAD.

Skärmtid, näthat och sömn, ämne som inte alltid är helt lätta att ta upp. Under ett seminarium för allmänheten på Högskolan Kristianstad belyser man nu dessa ämne och öppnar samtidigt upp för diskussion.

Av
Paola Nordgren

.Forskningen visar att barn och ungas medievanor leder till ökad ohälsa. Att ständigt vara uppkopplad påverkar dessutom sömnen och steget till mobbing anses också vara mindre just på sociala medier.

– Ungdomar med sömnproblem får svårare att hänga med i skolundervisningen och i fysiska aktiviteter, och parallellt med detta ser vi att förekomsten av övervikt hos barn och vuxna ökar i hela världen, säger Pernilla Garmy som forskar på dessa ämnen vid Högskolan Kristianstad i ett pressmeddelande.

Ett nytt fenomen som också fötts de senaste åren är ”Fear of Missing Out”, en känsla och ett tvång att man ständigt behöver vara uppkopplad för att inte missa vad som sker på sociala medier. I takt med ökad internetnärvaro blir man mer nåbar och sårbar och mobbing har avancerat till utstuderat näthat. Forskningen visar också att just sömnproblemen har tredubblats under de senaste tre decennierna.

Publicerad 11 March 2019 00:00