Boverket och MSB ställer sig bakom Länsstyrelsens beslut och anser inte att en ny detaljplan för större bostäder ska godkännas i Yngsö.

Boverket och MSB ställer sig bakom Länsstyrelsens beslut och anser inte att en ny detaljplan för större bostäder ska godkännas i Yngsö. Foto: Mostphotos

Nej till större strandnära bostäder – riskerna för stora

Boverket och MSB ställer sig bakom Länsstyrelsens beslut

Av
Paola Nordgren

YNGSJÖ. Kommunens planer var att låta 300 fritidshusägare runt Yngsjö att bygga ut sina befintliga stugor med det dubbla. Något som Länsstyrelsen sa nej till redan i fjol, då risken för översvämningar anses vara allt för stor. Nu ställer sig både Boverket och MSB bakom Länsstyrelsens beslut, skriver Kristianstadsbladet.

Enligt Boverket skulle större bostäder också öka antalet permanent boende vilket på så sätt skulle göra de boende i området mer sårbara vid en översvämning, eftersom de i många fall då inte skulle ha ett alternativt boende, vilket i sin tur också skulle innebära en risk för människors säkerhet och hälsa.

Att nu flera instanser anser att fler byggnader skulle öka riskerna gör att kommunen också får nej på sin nya detaljplan. Något som nu gjort att situationen är något knivig för kommunen som i princip redan lovat de fastighetsägare som finns i området att de ska få utökad byggrätt.

Publicerad 11 March 2019 08:42