Dottern Linnea Olsson får leka med kompisen inomhus när allergin är som värst.

Dottern Linnea Olsson får leka med kompisen inomhus när allergin är som värst. Foto: Paola Nordgren

Allergin tvingar familjen Persson att hålla sig inomhus

"När det är som värst flyttar vi ner till husvagnen i Åhus"

FJÄLKINGE.

När pollensäsongen drar igång varje år är familjen Persson/Olsson i Fjälkinge förberedda med mediciner, luftrenare, stängda dörrar och fönster, allt för att göra säsongen så dräglig som möjligt för barnen som är allergiska. Emellanåt tvingas de ta sin flykt till husvagnen i Åhus då havsluften gör symtomen något mildare.

Pollensäsongen har med andra ord dragit igång och spås bli en av de värsta på många år. Så fort temperaturen sjunker och solen tittar fram kommer också symtomen smygande hos de som är allergiska mot pollen, täppt i näsan, svullna, röda och kliande ögon och andnöd är bara några av de symtom som är vanliga när allergin sätter in.

– Medicinerna minskar ju symtomen men de försvinner inte. Emellanåt svullnar dotterns ansikte upp totalt och det ser ut som hon gråtit. Och när det är som värst tvingas hon gå hem från skolan för att hon inte kan vara ute. Hon lider verkligen av det, berättar mamma Sara Persson.

Även om familjen genom åren fått mycket hjälp och tips av sin läkare så har de också sökt en hel del information själva och har testat att använda sig av luftrenare inomhus och att duscha varje kväll för att få bort pollen från kroppen, vilket Radio Kristianstad var först med att skriva om. Och är något som också hjälpt till att lindra symtomen. Men att ha ett fönster öppet eller att torka kläder utomhus är uteslutet.

– När det sedan blir som värst så flyttar vi ner i husvagnen i Åhus. Havsluften och avsaknaden av björkar gör att Linnea mår mycket bättre där. Anton har något mildare symtom men känner också av pollen. Därefter börjar grässäsongen vilket de också är allergiska mot. Så egentligen kan man säga att säsongen sträcker sig från januari till oktober när gräset går i vila igen.

Mamma Sara märker att både medicinen och allergin gör båda barnen tröttare och begränsar barnen i vardagen. Det händer att de inte kan gå ut på rasterna eller vara ute och leka efter skolan på grund av allergin.

– Vi gör vad vi kan för att de ska må bra. Och när de har åldern inne hoppas vi att de kan få en dos med allergisprutor som ska ta bort symtomen och även om kuren med sprutor är på några år så är det värt det, säger Sara Persson.

Publicerad 10 March 2019 00:00