Jägaren Peter Ekeström tipsar om vildsvinsjakten i sin nya bok.

Jägaren Peter Ekeström tipsar om vildsvinsjakten i sin nya bok. Foto: Pressbild

Vildsvinen i fokus i ny bok

Peter Ekeström har följt vildsvinen på nära håll

KRISTIANSTAD.

Under 1970-talet fanns bara en handfull frilevande vildsvin i Sverige. Nu, drygt fyra decennier senare, skjuts fler än 100 000 vildsvin varje säsong och det skjuts numera också fler vildsvin än älgar enligt författaren Peter Ekeström som nu släppt boken, Jakt på vildsvin.

Av
Paola Nordgren

Peter Ekeström är jägare men också skribent och fotograf med jakt och vilt som favoritämnen och har jagat i Kristianstadstrakten vid flera tillfällen och har då följt och studerat djuret.

Enligt Peter Ekeström så befinner sig vildsvinen i en expanderingsfas som kommer att fortsätta i många år i takt med att allt fler områden i landet får fasta populationer vilket inte är enbart positivt då djurens bökande förstör för landets jordbrukare bland annat.

Boken innehåller allt från funderingar och tips till åteljakt och drevjakt för både den vane jägaren och nybörjaren och en av anledningarna till att det blev en bok är att han själv verkligen gillar den vilda grisen.

– Det är ett fantastiskt vilt när det handlar om anpassning, utveckling och förmåga att lära sig. Det mesta i framgångsrik jakt handlar om kunskap om viltet. Om hur det lever men också om detaljer i jakten. Ju mer vi förstår och vet, desto säkrare och mer effektiv blir all jakt, säger Peter Ekeström.

Förutom som författare är Peter nu också aktuell i SVT:s storsatsning Jaktliv där han är en av programledarna som har premiär nu i mars.

– Första avsnittet är vildsvinsjakt med ställande hund – jämthundar, en gråhund och en gråwachtel. Spänning, hundskall, ansmygningar i tätningar och vassar. En del prat om hur vildsvin funkar men mest ren allmogejakt, berättar Peter Ekeström.

Publicerad 19 February 2019 00:00