32-åriga Cecilia höggs till döds av sin pojkvän i deras gemensamma bostad.

32-åriga Cecilia höggs till döds av sin pojkvän i deras gemensamma bostad. Foto. Privat/Scanpix Ritzau

Cecilia, 32, mördades i sitt hem: "Mellan henne och livet stod bara en dörr"

Mamma Marie berättar om sorgen och saknaden efter dottern

ÅHUS. Det har gått tio månader sedan natten då Marie Jonsson och hennes man vaknade av att två poliser bultade på dörren. Dottern Cecilia hade hittats avliden och ingen visste vad som hänt. Det kom att visa sig att hon blivit mördad av sin pojkvän i deras gemensamma hem. "Ingen ska behöva dö på det här sättet", säger mamman.

Under onsdagen föll domen mot den 30- årige man som i april i fjol brutalt mördade sin flickvän i deras gemensamma hem på Äspet i Åhus.

Paret hade då varit sammanboende i drygt fem månader efter att de träffats på ett behandlingshem.

– De tyckte mycket om varandra och vi trodde nog att de skulle kunna hjälpa varandra att bli fria från missbruket. Jag hade tät kontakt med dem båda även om jag bara träffat pojkvännen vid ett tillfälle, berättar Marie.

Till en början var parets relation kärleksfull, men efterhand eskalerade bråken och den sista tiden beskriver Marie förhållandet som destruktivt.

Trots det kom dödsbeskedet den där måndagsmorgonen som en chock.

– Jag vet inte vad det var som hände i mars, men Cecilia ringde ofta och pratade. De hade det tufft och att de bråkade mycket, men att det skulle sluta så här kunde jag inte föreställa mig i min vildaste fantasi. Det finns alltid en väg ut, säger Marie Jonsson.

När Cecilia hittades avliden i hemmet några meter från ytterdörren hade hennes kropp ett hundratal olika skador.

– Det är svårt att föreställa sig brutaliteten i det här. På andra sidan den dörren fanns hennes frihet, hennes liv, men hon slogs till marken innan hon hann ut, berättar Marie, som i samband med rättegången tagit del av den drygt 4 000 långa förundersökningen.

– Utredningen har verkligen skötts exemplariskt. Det måste jag säga så här i efterhand. I början kände vi att vi inte fick någon information men de hade väl sina skäl till det. Vi fick bara veta att hon hittats avliden. Resten fick vi läsa i tidningen, säger hon.

Marie beskriver saknaden efter dottern som en fruktansvärd tomhet.

– Hon var så fin inifrån och ut. Vetskapen om att aldrig mer få träffa henne är det som känns värst. Det är ingenting som går över. Det snarare växer. För varje dag som går blir tiden sedan jag träffade henne en dag längre.

Under onsdagen föll domen mot Cecilias pojkvän. Enligt tingsrätten finns inga förmildrande omständigheter och mannen döms mot sitt nekande till 15 år och 10 månaders fängelse. Ett straff som är alldeles för lågt enligt Marie.

– Man får inte ta någon annans liv på det här sättet och sedan komma undan med mindre än livstid.

Huruvida familjen kommer överklaga tingsrättens dom är oklart.

– Det har vi överhuvudtaget inte tänkt på än. Jag har bara haft ett snabbt samtal med målsägandebiträdet i dag. Just nu är det bara skönt att både begravningen och rättegången är över så att vi kan få sörja i lugn och ro, säger hon.

Publicerad 14 February 2019 09:18