Lokalt och närprducerat snus blir nu verklighet i Fjälkinge.

Lokalt och närprducerat snus blir nu verklighet i Fjälkinge. Foto: Mostphotos

Lokal snusfabrik öppnar upp i Fjälkinge

"Unikt, närproducerat och helsvenskt"

FJÄLKINGE. För drygt ett år sedan träffades de fem delägare för att diskutera om det var möjligt att göra verklighet av sin idé, att skapa ett helt svenskt snus. Och nu blir den tanken verklighet med egen snusfabrik i Fjälkinge.

Anders Olsson, Henrik Thagesson, Peter Nilsson, Johan Reinholdsson och Magnus Persson väntar just nu in en packlinje till PMA:s lokaler, sedan är tanken att tillverkningen ska kunna dra igång.

– Ja, vi har som målsättningen att kunna ha den första dosan ute till försäljning någon gång mellan april och juni, berättar Anders Olsson, tobaksodlare i Fjälkinge.

Han har tidigare odlat tobak till andra företag i tio års tid men började för några år sedan så smått fundera på möjligheterna att tillverka själv.

– Det började väl som en tanke och sedan en rolig grej, och därefter har det växt fram och nu i vi i princip i fasen att börja skapa något som är unikt i Sverige. Vad jag vet är jag den enda kommersiella tobaksodlaren i landet, och vi tror på det här just för att det är så unikt, säger Anders Olsson.

Anledningen till att så få väljer att odla just tobak är att tobaken ses som en kostnadskrävande odling.

– Det kommer att bli något dyrare än annat snus på marknaden men just att det är närproducerat och helt svenskt gör att vi ändå tror att det finns ett intresse.

Microsnusfabriken som de själva kallar det kommer i det första skedet att tillverka en sorts snus men kommer med tiden att utveckla konceptet med fler smaker längre fram.

– Snus är egentligen inget svårt att göra men det handlar om rätt mängder för att få det bra och vi har fått testa oss fram och lära oss. Ingen av de andra har varit i branschen tidigare så vi är ett spritt gäng men med ett gemensamt intresse som vi tror på. Det har varit många bitar som skulle på plats men nu kan vi snart köra igång, säger Anders Olsson.

Publicerad 12 February 2019 16:05