Containrarna i Vä har flera gånger haft besökare av tjuvar som stulit kläder och aluminium.

Containrarna i Vä har flera gånger haft besökare av tjuvar som stulit kläder och aluminium. Foto: Mostphotos/genrebild

Containertjuvar tas på bar gärning

Men värdet på stöldgodset är så lågt att polisen inte kan göra något

VÄ.

Flera återvinningsplatser i Kristianstad har problem med nedskräpning och har orsakat stora problem på många håll. Den senaste tidens problem i Vä är dock ett annat, då privatpersoner vid flera tillfällen träffat på människor som bryter upp containrarna för att stjäla innehåll som kläder och aluminium.

Privatpersoner som blivit vittne till stölderna vittnar också om att personerna använde sig av specialverktyg för nå ner och plocka upp kläder och burkar och man berättar också att detta hänt vid ett flertal tillfälle.

– Jag konfronterade mannen i väntan på polisen men han förstod inte vad jag sa. Det i containrarna är kanske skräp för många men värt pengar för de som tömmer containrarna och när jag pratat med de som ansvarar för containrarna så var man trötta på de här stölderna eftersom det också medför att containrarna går sönder, berättar en man som blivit vittne till stölderna.

Enligt Jenny Randborg regionchef, förpacknings- och tidningsinsamlingen som ansvarar för återvinningsstationerna i Kristianstad så är just detta med stölder ett problem som kommit det senaste året.

– I många fall är det tyvärr ligor som gör det här. Och det är inte heller ovanligt att de kryper ner i containrarna för att plocka åt sig saker. Eller öppnar de dörrarna med en kofot, vilket är en fara ur säkerhetssynpunkt då det också hänt att det suttit människor i containrarna när tömningsbilarna kommer för att tömma behållarna.

Polisen har också vid några tillfällen varit på plats och kunnat ta gärningsmännen på bar gärning men då värdet på det man tagit då varit för litet så har förövarna släppts igen.

– Det vi är oroliga över är att dörrarna står öppna och att barn då kan ta sig in vilket vi vill undvika. Ser man dörrar som är uppbrutna vill vi gärna att man kontaktar oss så att vi kan åtgärda felet eller byta ut containrarna. Självklart skapar det onödigt arbete för oss att man håller på att bryta upp behållarna. Förmodligen säljer de aluminiumet till skrothandlare eller tar det med sig för att sälja i något annat land och vi har sett att de rör sig från stad till stad då problemet tyvärr rör på sig, säger Jenny Randborg.

Publicerad 12 February 2019 11:04