Foto. Mostphotos.com

Skånes små flygplatser kan räddas av statlig utredning

Vill ha större del av Arlandas vinst

KRISTIANSTAD/ÄNGELHOLM. En allt mer aktiv miljödebatt och ett sviktande kundunderlag gör det tufft för det svenska inrikesflyget. Nu ställer de regionala flygplatserna i Kristianstad och Ängelholm sitt hopp till en ny statlig utredning om hur vinster ska fördelas.

Det har länge varit tufft för det svenska inrikesflyget. Genom att utreda om införande en ny typ av fördelningsmodell där de problemtyngda flygplatserna kan bäras upp av de vinstdrivande hoppas man kunna rädda kvar inrikesflyget, rapporterar Svt Nyheter Skåne.

– För de regionala flygplatserna kan detta vara avgörande, säger säger Christian Ziese, vd för Ängelholm Helsingborg Airport, till Svt..

Ziese berättar hur de ekonomiskt nätt och jämt håller näsan över vattnet, samtidigt som de ser en generell trend på ett avvikande kundunderlag.

Än värre ser det ut i Kristianstad som 2018 än en gång gick med miljonunderskott.

– Flygplatsen har aldrig burit sig, vi har alltid fått hjälpa till med pengar. Och det är vi beredda att fortsätta med. Det är viktigt för oss och framför allt för näringslivet här att ha en direktförbindelse till Stockholm, säger kommunalrådet Pierre Månsson (L) i Kristianstad, till Svt.

Publicerad 11 February 2019 11:54