Utanför sommarstugan 10 april 2018.

Utanför sommarstugan 10 april 2018. Ritzau Scanpix/ Johan Nilsson

Utredningen klar – misstänkte kvinnomördaren inte psykiskt sjuk

Knivskar sin flickvän till döds i sommarstuga

ÅHUS. Den 29-årige man i Åhus som misstänks ha mördat sin 32-åriga flickvän i april förra året anses inte vara psykiskt sjuk. Det visar den rättspsykiatriska undersökning som gjorts i samband med rättegången. Mannen ska inte heller varit under någon psykisk påverkan när brottet begicks.

Det var natten till den 10:e april 2018 som polis och räddningstjänst larmades till en adress på Äspet i Åhus med anledning av att en kvinna hittats svårt skadad i en av stugorna.

När patrull kom till platsen kunde man konstatera att det tyvärr inte fanns något att göra för att rädda kvinnans liv.

– Första patrull på plats inledde hjärt- och lungräddning, men kunde snart konstatera att det tyvärr inte fanns något att göra för att rädda hennes liv, sa Robert Loeffel, presstalesman för Polisen i nordöstra Skåne till Lokaltidningen i samband med mordet.

Under utredningens gång har mannen frekvent nekat till brott. Samtidigt har han ändrat sin historia. Initialt hävdade mannen att två okända män brutit sig in hos paret och brukat våld mot flickvännen. Han version ändrades sedan till att det var han som knivskurit kvinnan men att han agerat i nödvärn.

Något stöd för detta finns dock inte i bevisningen.

− Det är någonting i relationen som har föranlett det här så det är ett tragiskt ärende att arbeta med, sa kammaråklagare Martin Hansson, i december när åtal mot mannen väcktes.

Vid händelsen hade paret bott ihop i cirka fem månader och kvinnans mamma vittnade i rättssalen om att kvinnan känt sig hotad under en längre tid av pojkvännen som missbrukade droger.

När mannen testades för droger i samband med gripandet visade det sig att han varit drogpåverkad vid tiden för mordet. Mannens ska dock inte ha begått gärningen under påverkan av allvarlig psykisk störning och mannen verkar heller inte lida av någon psykisk sjukdom. Mannen kommer därmed inte kunna dömas till vård.

Publicerad 04 February 2019 10:23