Scan i Kristianstad skapar egen utbildning för att öka antalet utbildade medarbetare.

Scan i Kristianstad skapar egen utbildning för att öka antalet utbildade medarbetare. Foto: Mostphotos/genrebild

Brist på slaktare – Scan startar egen utbildning

Samarbete mellan HKScan, Astar och Arbetsförmedlingen

KRISTIANSTAD. Scan påbörjade den 4 februari det första steget i sin egen utbildning för att öka möjligheten till rätt arbetskraft inom styckning och slakt. Bristen på rätt utbildad personal har varit ett problem och genom en egen utbildning hoppas man kunna lösa situationen.

Första kullen har nu plockats ut för tester innan utbildningen inleds, vilket innebär att 29 elever blivit antagna i ett första skede av drygt 80 sökande. Dessa ska nu i nästa steg genomgå en tvåveckors test- och kartläggningsperiod innan själva utbildningen startar.

Utbildningen är ett samarbete mellan HKScan, Astar och Arbetsförmedlingen och innebär att teoridelen sköts av Astar innan det väntar praktik på Scan och efter avslutad utbildning väntas de också vara redo att börja arbeta direkt.

– De börjar utbildningen i februari och går fram till sommaren. Sedan arbetar de hos HKScan under sommaren och hösten som livsmedelsarbetare och i januari 2020 påbörjas utbildningen till styckare och slaktare. Sedan är de färdiga och kan börja arbeta som slaktare eller styckare till sommaren 2020, berättar Mari Lax, enhetschef vid Astar i ett pressmeddelande.

– För vår del känns det jättebra att få jobba med en trygg partner. Om detta funkar bra så har vi en stående utbildning att arbeta med. HKScan i Kristianstad verkar i en småstad men har ett arbetskraftsbehov som i en storstad, säger Mari Lax om trepartssamarbetet mellan Astar, Arbetsförmedlingen och HKScan.

Enligt Mats Jönsson, HR Generalist på HK Scan är det ett viktigt samarbete som gör att företaget kan matcha rätt kandidater och utforma utbildningen så man kan anställa personal med bra och bred kompetens.

– Det finns få utbildningar till slaktare och styckare i nuläget vilket gör detta samarbetet än viktigare. Vi är glada för att intresset varit så stort och har även märkt i samtal med kandidaterna att de är motiverade, säger Mats Jönsson, HR Generalist på HK Scan.

Publicerad 04 February 2019 09:38