Vid en skada i hyresrätten är det oftast hyresgästen som blir ersättningsskyldig. Men flera hyresvärdar i Krtistianstad anser att Kristianstadsborna är måna om sitt boende.

Vid en skada i hyresrätten är det oftast hyresgästen som blir ersättningsskyldig. Men flera hyresvärdar i Krtistianstad anser att Kristianstadsborna är måna om sitt boende. Foto: Mostphotos/genrebild

Kristianstadsborna är duktiga på att se om sina hyresrätter

KRISTIANSTAD.

Så gott som alla bostadsbolag utför varje år besiktningar av bostäder när hyresgäster flyttar ut. Skulle det vara så att problem upptäcks så åtgärdas detta och hyresgästen debiteras för reparationskostnaderna, något som kan kosta tusentals kronor. Men i de flesta fall så är hyresgästerna rädda om sin bostad även om det är en hyresrätt.

– Generellt så vill man bo fint idag och det vi märker allt mer är att de flesta hyresgäster vi har faktiskt blir allt mer rädda om sin bostad. Ofta väljer man dessutom den lite dyrare lägenheten som kanske är nyrenoverad för att få bo fint. Man prioriterar sitt boende helt enkelt, säger Lisbeth Bengtsson på Victoria Park.

Även om man inte har rökförbud i sina lägenheter så märker man också att antalet fall av nikotinskadade lägenheter minskar.

– Ja, dessa skador var vanligare förr men idag väljer folk att gå ut när de röker, vilket är positivt. Visst förekommer det fortfarande hål i väggarna när folk flyttar men det hör till vanligt slitage och inget som debiteras hyresgästen så länge det inte är ovanligt mycket. Men de senaste åren har vi haft en jämn ström faktureringsmässigt, säger Lisbeth Bengtsson.

Hos Victoria Park har man dock en hel del äldre hus som just behöver underhåll och flera hyreshus är just nu under renovering. Vilket också gör att många inflyttningar nu görs i nyrenoverade lägenheter.

Under 2018 flyttade totalt 1257 personer från en lägenhet hos ABK och av dessa fakturerades totalt 390 stycken för skador i lägenheterna.

– Detta visar att under 2018 minskade andelen något gällande avflyttande hyresgäster som fick faktura för besiktningsskador från 32,5 procent till 31 procent, berättar Jonas Rosenberg, kommunikationschef hos ABK.

Hos Areskougs Fastighetsförvaltning har man än så länge inte heller stött på några större fall av slitage då omsättningen på hyresgäster är väldigt låg. Runt fem lägenheter per år byter hyresgäster och skulle det vara några mindre skador så är det fastighetsbolaget själva som står för den kostnaden.

Peter Thulin, Bröderna Persson i Kristianstad är även han nöjd med hur hyresgästerna sköter sitt boende.

– Det kan vara mer eller mindre slitage i perioder men slår man ut det över året så jämnar det ut sig. Det vi märker är att de skador som uppkommer kanske skiljer sig något med åldern. Yngre hyresgäster har mer hål i väggarna och kanske har låtit balkongdörren stå öppen när det regnat, vilket medfört en vattenskada innanför dörren. Och de äldre hyresgästerna har mer skador på dörrfoder och karmar där de kört på med rullatorn. Men vi anser att man måste få leva i sin lägenhet och vi har mallar att gå efter vad som är skäligt slitage när en besiktning görs och det brukar aldrig vara några diskussioner om eventuellt ersättningsanspråk, säger Peter Thulin.

En tapetskada eller ett hål i en vägg medför relativt låga omkostnader och dessa är fortfarande också den vanligaste skadan men är det ovanligt många hål i väggarna är det i de flesta fall hyresgästen som blir ansvarig när man flyttar ut.

Publicerad 16 January 2019 00:00