Kvinnan kände sig kränkt när hon fick avsluta sin anställning innan hon ens hunnit börja jobba.

Kvinnan kände sig kränkt när hon fick avsluta sin anställning innan hon ens hunnit börja jobba. Foto: Privat

Emma blev uppsagd på grund av graviditet – får skadestånd

"Det är skönt att det är över"

BJÄRNUM

. När Emma Lindberg från Bjärnum berättade för sin chef på taxibolaget att hon var gravid så fick hon höra att hon var en "ljugande jävla parasit". Därefter upplyste chefen henne om att hon var uppsagd. Emma Lindberg anmälde företaget som nu tvingas betala 100 000 i skadestånd.

Bolaget har nu gått med på att betala 100 000 kronor i skadestånd till kvinnan, efter att diskrimineringsombudsmannen (DO) utfärdat stämningen. Därmed slipper parterna att mötas i rätten.

– Det är skönt att det är över. Egentligen skulle vi varit i Arbetsdomstolen i Stockholm i januari men eftersom bolaget erkänt så slipper vi det, vilket jag är tacksam för. Det har varit en lång process, säger Emma Lindberg.

Tvillingarna har hunnit bli nio månader och Emma Lindberg har hunnit få ett nytt jobb på Skånetrafiken.

Det var i november 2017 som företaget anställde Emma och hon skulle därefter påbörja sin anställning i februari 2018. I december meddelar Emma att hon är gravid och får då besked om att anställningen upphör.

Enligt DO har uppsägningen varit till följd av graviditeten och den väntade föräldraledigheten, vilket strider mot diskrimineringsförbudet.

Taxibolaget håller inte med och hävdar att det rör sig om bedrägeri.

– Jag tycker att det är helt fel. Men om det hade gått vidare hade jag kunnat förlora ännu mer pengar, uppemot 300 000 - 400 000. Det är för mycket för mig, mitt företag är för litet, säger taxibolagets ägare till Kvällsposten.

Men det finns särskilda omständigheter, enligt Emma.

– Jag ville egentligen bara att den här mannen skulle få en smäll på fingrarna och förstå att han gjort fel. Och anledningen till att jag väntade med att berätta var för att jag haft ett flertal missfall tidigare. Den här gången ville jag vänta lite med att berätta för någon innan graviditeten kändes säker. Och även om han erbjudit mig att komma tillbaka till företaget hade jag inte vågat med rädsla över att berätta om jag skulle bli gravid igen.

– Idag trivs jag med mitt jobb som trafikledare och det är skönt att processen äntligen är över säger, Emma Lindberg.

Publicerad 16 January 2019 00:00