Elias Hansson gör nu sin första soloföreställning och skildrar sin syn på åldrandet.

Elias Hansson gör nu sin första soloföreställning och skildrar sin syn på åldrandet. Foto: Privat

Elias Hansson gör egen soloföreställning

KRISTIANSTAD.

Efter att enbart ha stått på scen och agerat så är det nu dags för 18- årige Elias Hansson att snart ha premiär för sin egen föreställning där han själv skrivit manus. Den 19 februari har föreställningen "Glödhet" premiär på Kulturhuset Barbacka.

– Jag har skrivit några manus tidigare men detta blir mitt första officiella. Det är nervöst men superroligt och spännande då jag verkligen går utan för min trygghetszon som skådespelare och slänger in några danssteg och sångnummer också. Men framförallt gör jag detta för att bevisa för de som inte tror på mig, att jag faktiskt kan, säger Elias Hansson.

Tillsammans med sin teatergrupp har han tidigare agerat i föreställningar som Söderkåkar, Gubbröra & Käringaköra, Skilda Vägar som han beskriver som komedier med förvirrade situationer något som kommer tillbaka även i Elias Hanssons egen föreställning.

– Ja, det är en varm och rolig föreställning som inte blundar för den som sitter bredvid och om att bli gammal. Jag upp fördomarna kring åldrandet, klädseln, festandet och glömskan bland annat.

Handlingen skildrar en sextiofemåring kvinna som lever ett kärlekslöst förhållande och som i hemlighet börjar packa väskan för att följa med sin väninna till en tropisk paradisö i Grekland.

Var kommer idén till en soloföreställning ifrån?

– Det börja faktiskt redan på hösten 2016 då jag var med i en amatörteatergrupp. Vi hade en improvisationsövning där jag och min äldre teaterkollega skulle spela pappa och son där pappan skulle på dejt med någon som inte sonen tyckte var poppis då pappan är för gammal. Det borde man sätta upp som en föreställning om åldersskillnaden mellan två män" sa min kollega då. Sommaren 2018 började jag tänka på vad min kollega hade sagt. Så då bestämde jag mig för att göra en föreställning ensam om ålder. Anledningen till att jag står på scen själv är för att min kollega hastigt lämnade oss 2017.

David Rix hjälper dig med regi. Vad betyder det att få hjälp av en erfaren regissör?

– Det betyder väldigt mycket. Framförallt är det helt fantastiskt att få chansen att jobba med någon som är så erfaren och att få se min föreställning som jag bara har skrivit på papper växa fram med hjälp av David. Det är helt underbart. Han gör verkligen ett strålande jobb.

Publicerad 16 January 2019 09:30