David Rix, Emil Sigfridsson och Jonas Svensson ser spänt fram emot att få sätta upp Fantomen på Operan våren 2020.

David Rix, Emil Sigfridsson och Jonas Svensson ser spänt fram emot att få sätta upp Fantomen på Operan våren 2020. Foto: Paola Nordgren

Rättigheterna i hamn för Fantomen på Operan på Kristianstad Teater

KRISTIANSTAD.

Det är en väldigt nöjd Emil Sigfridsson som mitt i repetitionerna av We will rock you, redan nu presenterar nästa stora musikalsatsning i Kristianstad. Våren 2020 väntar han på att få sätta upp en av de största musikalerna, Fantomen på Operan.

Och det är med skräckblandad förtjusning som Emil Sigfridsson, David Rix och Jonas Svensson går in i projektet som blir ett av de största hittills som de gjort tillsammans på Kristianstad teater.

– Ja, att få de där rättigheterna som man kämpat för i tio års tid. Det är stort. Jag tror inte riktigt att vi har hunnit smälta det ännu och att nu får sätta upp The Phantom of the Opera är både läskigt och otroligt spännande, säger Emil Sigfridsson.

Musikalen som har spelats på de största scenerna världen över och som efter 34 år fortfarande spelas i London och som på många håll ses som den stora musikalen kommer nu till lilla Kristianstad efter att The Really Useful Group Limited slutligen släppt på rättigheterna och låter Emil Sigfridsson sätta upp totalt 50 föreställningar.

– Ja, dessutom har den här musikalen alltid varit en konceptmusikal vilket innebär att ingenting får ändras men nu har man släppt på detta vilket innebär att vi kan göra vår version av musikalen. Musiken får inte ändras och självklart har vi riktlinjer som ska följas i övrigt är vi mer eller mindre tvungna att göra vår egen version, berättar Emil Sigfridsson.

Enligt Jonas Svensson, kapellmästare så är det dock hög tid för Fantomen på Operan som skrevs redan 1910 av Gaston Leroux att förnyas och de har ett stort jobb framför sig som de redan nu börjar planera för, vilket krävs för att få till den bästa versionen för Kristianstad Teater som dessutom kommer att innebär en 13-mannaorkester.

– Det är verkligen en dröm att få regissera den här musikalen som i mitt tyckte är den bästa musikalen av alla musikaler och som jag vuxit upp med, den har fantastisk musik och en tragisk kärlekshistoria i operaskrud, den har det mesta, säger David Rix.

Att de har något stort på gång går inte att ta miste på och det är en ordentlig satsning som väntar våren 2020 men först gäller fullt fokus på We will rock you med premiär den 2 mars, med Anna Knutsson och Pierre Oxryd i huvudrollerna innan Queen byts ut för fullt fokus på Fantomen.

Publicerad 12 January 2019 00:00