Sedan ett år tillbaka har Jägersro också en filial i Hässleholm som nu prisas med 40 000 kronor.

Sedan ett år tillbaka har Jägersro också en filial i Hässleholm som nu prisas med 40 000 kronor. Foto: MA

Lokala hjältar prisas för att de ger hästar ett bättre liv

HÄSSLEHOLM. Travhästar ska ha ett bra liv, även efter karriären. Det anser Jägersro Travskola som sedan ett år tillbaka har en filial på ridskolan i Hässleholm.

Vilket även ATG håller med om. Därför delade de lagom till jul ut ett nyinstiftat stipendium till minne av den legendariska hästen Legolas på 40 000 kronor till just filialen i Hässleholm för sitt arbete som bidrar till att hästarna har ett bra liv även efter att de gått i pension.

Enligt Maria Guggenberger, hållbarhetschef på ATG så fungerar hästar precis som elitidrottare vilket innebär att det kan vara svårt att gå från hundra procent till noll och en pensionerad tävlingshäst kan må bra av att få plats på en travskola eller omskolas till ridhäst.

– Idag har vi två Gotlandsruss på Hässleholms ridklubb som de använder i sin verksamhet och vi i vår travskola. Och vi har haft ett väldigt bra samarbete. Förhoppningen är att vi ska kunna hålla liv i de här filialerna och får ännu fler intresserade av travsporten. Målet är också att kunna utöka och även få in några stora hästar och att vi kan dra nytta av varandra ännu mer. Det finns en del amatörtränare i nordöstra Skåne, och de har en bit till de större travbanorna, vilket gör de här filialerna extra viktiga, säger anna Rognell, Jägersro Travskola.

Motiveringen löd:

”Jägersro Travskola har sedan ett år tillbaka en filial på ridskolan i Hässleholm. Genom att tänka utanför boxen ökar Jägersro Travskola tillgängligheten för fler att komma i kontakt med travsporten. Med fler utbildningsplatser ges även fler travhästar möjlighet till ett fint liv efter tävlingskarriären. En karriär där de som trygga skolhästar hjälper till att guida nya aktiva in i travets magiska värld”

Publicerad 12 January 2019 00:00