Två män misshandlade en hemlös med stolsben och knivhögg honom till döds. Nu döms båda för mord.

Två män misshandlade en hemlös med stolsben och knivhögg honom till döds. Nu döms båda för mord. Foto: Patrik Svedberg

Två män döms för brutalt mord på hemlös

Båda skyller på varandra

KRISTIANSTAD. Mannen bjöd in den hemlösa 30-åringen till lägenheten. Därefter ska de han och en annan man knivmördat honom. Nu döms två män, en 25- respektive 29-åringen, för mord.

Av
Andreas Holm

Under rättegången i Kristianstads tingsrätt har de båda männen skyllt på varandra.

De båda männen träffade 30-åringen vid en pastavagn i Kristianstad den 14 april förra året. Därefter ska han bjudits in till 25-åringens lägenhet. Där ska de börjat bråka och till slut misshandlades den hemlöse mannen med ett avbrutet stolsben och knivmördades.

Efteråt ska 25 och 29-åringen försökt städa undan sina spår med rengöringsmedel och släpat in 30-åringens kropp på en toalett. Sedan ska de ha gått ut och festat på nattklubb.

Dagen efter larmades SOS Alarm av 25-åringen som berättade att det låg en död man i hans lägenhet. När polis kom till platsen och genomförde en teknisk undersökning fanns flera blodspår i lägenheten.

I förhör skyller männen på varandra och anklagar den andra för att ljuga.

– Jag har ju ingen anledning att ha ihjäl honom. Jag vet ju inte ens vem han är, har 25-åringen sagt i ett förhör.

29-åringen hävdar motsatsen. Han menar att 25-åringen blev "alldeles svart i ögonen", började slå mannen och försvann iväg en kort stund ut till köket.

– Sen så kom han in med den jävla kniven – sen så blev det ju muck därefter eller slag med kniven först mot benen bara, uppger han i ett förhör.

Kristianstad tingsrätt tror inte på männens förklaringar utan menar att de mördat mannen i samförstånd.

"De var ense om hur händelsen gått till, att NN hämtat en kniv i köket och huggit XX med den samtidigt som NN hållit XX om halsen", skriver tingsrätten i sin dom.

Båda männen döms nu för mord. 25-åringen till 16 års fängelse, 29-åringen till 15 år och 9 månader.

Däremot ogillar tingsrätten åtalet för skyddande av brottsling som riktade sig mot en 19-årig kvinna, som besökte lägenheten och såg den döda kroppen.

Publicerad 11 January 2019 13:00