Lagom till jul beslutade Kristianstad kommun att antalet sovplatser för hemlösa skulle utökas från 12 till 14 platser.

Lagom till jul beslutade Kristianstad kommun att antalet sovplatser för hemlösa skulle utökas från 12 till 14 platser. Foto: Mostphotos

Nattjouren fick två nya sovplatser i julklapp

KRISTIANSTAD

. Hösten och vintern har inneburit högt tryck på sovplatserna hos Stadsmissionen i Kristianstad och precis innan jul tog kommunen beslutet att utöka med två bäddar.

– Det har varit högt tryck hela hösten, så detta är väldigt välkommet nu när vi går in i de kallaste månaderna, Sara Larsson, enhetschef för Skåne Stadsmission i Kristianstad.

Anledningen att man nu gått från 12 till 14 sängplatser är det ökade trycket på sovplatser då antalet hemlösa ökar. Bara under hösten har ovanligt många människor sökt sig till Nattjouren i Kristianstad i akut behov av någonstans att sova. Antalet människor som kommit för en sovplats under hösten har dessutom varit så högt att man vissa kvällar tvingats avvisa ett antal personer.

Enligt Sara Larsson var trycket något lägre i december månad men på Stadsmissionen tycker man det är skönt att nu kunna erbjuda några extra sängar.

Beslutet om att utöka antalet platser fattades av arbete- och välfärdsnämnden i Kristianstad på fredagen innan julafton och blev med andra ord en välkommen julklapp.

– Den strukturella hemlösheten, den som beror på bostadsbrist och fattigdom, ökar i hela landet. Det ser vi också i Kristianstad även om de flesta som lever i akut hemlöshet här gör det av sociala skäl, berättar Sara Larsson.

Publicerad 07 January 2019 09:37