Björn Afzelius musik hyllas med en rad konserter.

Björn Afzelius musik hyllas med en rad konserter. Foto: Pressbild

Björn Afzelius hyllas med konsertturné

KRISTIANSTAD.

Tjugo år har gått sedan musikern Björn Afzelius gick bort. Den 2 mars hyllar man honom genom konserten, Sånger till Friheten – En hyllning till Björn Afzelius på Kulturkvarteret.

Björn Afzelius var vänstersångaren som blev folkkär genom sånger som till och med dansbanden spelade. Med två och en halv miljon sålda skivor, ständiga radiospelningar, och otaliga turnéer i Norge, Sverige och Danmark talar hans musik sitt eget språk.

Bakom initiativet till hyllningsturnén står Olle Nyberg, som producerade flera av Björns plattor och spelade med honom i 15 år. Och förutom Olle Nyberg så kommer även Mikael ”Nord” Andersson och Göran ”Guran” Blomgren – var och en med sin egen relation till Björn Afzelius att bjuda publiken på en kväll fylld av tillbakablickar och tolkningar av Björns hela låtskatt som blivit en del av den svenska musikhistorien.

På programmet finns klassiker som Sång till friheten, Till min kära, Tusen bitar och Juanita som blandas med personliga minnen och historier.

Redan under 2015 –16 reste man runt med turnén ”Tusen bitar” och man fick redan då ett enormt gensvar från publiken. Årets turné́ känns därför som en självklar fortsättning menar mannen bakom initiativet, Olle Nyberg.

– Tillsammans med publiken för vi arvet efter Björn vidare i en tid då hans skarpa blick och varma människosyn behövs mer än någonsin.

Turnén inleds i Jönköping den 22 februari och avslutas i Kristianstad den 2 mars. Totalt innebär det nio stopp under våren följt av 15 städer under hösten 2019.

Så nu i vår blir det 9 städer som vi besöker men hösten 2019 blir det ytterligare 15 städer till.

– Trots att vi precis släppt biljetterna har vi märkt att det finns ett stort intresse för turnén och Björns musik vilket känns väldigt kul. Björn Afzelius musik och texter är på något sätt odödlig, kanske är hans budskap viktigare idag än någonsin. För mig som producent och skapare så är det väldigt viktigt att föra musik från sådana som Björn Afzelius vidare, det till tillhör vår svenska musikhistoria ,säger Martin Johansson, Producent MT Live.

.

Stopp i Skåne:

22/2 Ystad, Teater

23/2 Lund, Stadsteater

2/3 Kristianstad, Kulturkvarteret

Publicerad 06 January 2019 00:00