Rasmus Troedsson gestaltar hovmästaren

Rasmus Troedsson gestaltar hovmästaren "Bellan Roos" i tv-serien Vår tid är nu. Här är han tillsammans med Josefin Neldén som spelar Maggan. Pressfoto: Johan Paulin

Skåningen som blivit "Bellan" med hela svenska folket

"Man ska både reta sig på honom och fnissa åt honom"

HUARÖD.

Rasmus Troedssons resa in i skådespeleriet började med att han gav sig själv huvudrollen. Många år senare konstaterar han att det var ett galet beslut, men å andra sidan hade han förmodligen inte haft en roll i succéserien Vår tid är nu om det inte vore för det.

Under hösten avslutades andra säsongen av SVT–serien Vår tid är nu. Skådespelaren Rasmus Troedsson, som bor i Huaröd utanför Kristianstad, har i båda säsongerna gestaltat hovmästaren Bellan Roos, en karaktär som fått ta allt mer plats i serien.

– Den här karaktären är väldigt mycket. Man ska både reta sig på honom och fnissa åt honom. I andra säsongen har han fått ta mer plats och jag har också lärt känna honom bättre. Publikreaktionerna har varit överväldigande. Folk gillar honom, men jag förstår faktiskt inte riktigt varför, säger Rasmus Troedsson.

Kanske är det för att karaktären hovmästaren Bellan Roos har gått från att vara den ordningsamma chefen över restaurangens personal, till att publiken får se glimtar av vem han faktiskt är.

Rasmus Troedsson kan inte avslöja mycket om den tredje säsongen av serien, men han berättar att karaktären Bellan får mer utrymme.

– Den tredje säsongen är inspelad och kommer att sändas i höst. Bellan Roos kommer nog att ta en del plats i den säsongen.

Rasmus Troedsson beskriver sin medverkan i Vår tid är nu som lärorik. Han betonar hur viktigt allt bakomarbete är och det är något han verkligen lägger vikt vid.

– Serien har ju blivit en otrolig succé. Men för att den ska bli det krävs att alla i produktionen är briljanta. Den här tv-serien är verkligen SVT:s och Jarowskijs seger. Det ligger en stor marknadsföringsskicklighet bakom. Serien är också skickligt producerad och så är det ett fantastiskt manus och regi. Som skådespelare är man alltid utbytbar, men människorna bakom produktionen är svårare att byta ut. Det spelar ingen roll hur bra man än är om man inte har ett fantastiskt gäng bakom sig. Det har varit väldigt lärorikt för mig att se hur duktiga bakomfolket har varit.

Under arbetet med tv-serien har han också lärt sig mycket av sina skådespelarkollegor.

– Jag måste säga att jag är djupt imponerad av Mattias Nordkvist, som spelar Gustaf Löwander, Adam Lundgren, som spelar Peter Löwander, och Josefin Neldén, som spelar Maggan. Sedan är det ju Susanne Reuter och Peter Dalle som jag har haft som förebilder i många år.

Rasmus Troedsson har varit skådespelare sedan mitten av 90-talet. Men han är från början journalist och har arbetat för både SVT, Sveriges Radio och de stora tidningarna innan han blev skådespelare.

– Jag jobbade också inom näringslivet innan jag började med skådespeleriet.

Skådespelarkarriären tog fart efter att han givit sig själv huvudrollen i en egen filmproduktion som han gjorde när han jobbade på Cosmonova på Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm.

– Jag var producent på Cosmonova och vi skulle göra en egen dramaproduktion. Jag gav mig själv huvudrollen, trots att jag aldrig skådespelat tidigare. Alla sa till mig att "det där är ju inte klokt. Du kan inte skådespela". Men det gick ju bra.

– Det här var också under en tid då jag var alkoholiserad och ett resultat av dåligt omdöme.

Han har varit med i en mängd filmer och tv-serier. Däribland Lasermannen, Beck, Bron och Svinalängorna.

Men 2012 flyttade han ner till Kristianstad, där han är uppvuxen, och hade då bestämt sig för att sluta med skådespeleriet.

– Jag kände mig nöjd med vad jag hade gjort. Jag kände att jag inte riktigt fick de erbjudandena som jag gick igång på och jag har alltid sagt att jag inte vill ha skådespeleriet som huvudsaklig sysselsättning. Jag vill ha ett vanligt jobb, men det måste vara vettigt.

Det blev dock inte riktigt som han tänkt sig. För skådespelarebjudandena har fortsatt komma och nu får Rasmus Troedsson erbjudanden som han känner att han brinner för.

– Men till våren kommer jag faktiskt att ha lite konsultuppdrag och så sitter jag i möten om ett annat uppdrag. Till hösten kommer jag att jobba med en ny tv-serie, som blir något helt annat än Vår tid är nu. Men mer än så får jag inte säga.

Publicerad 04 January 2019 00:00