Allt fler väljer att utmana sig med ett dopp på Korsholmen på julaftonsmorgonen när Kalla Fötter arrangerar julbad.

Allt fler väljer att utmana sig med ett dopp på Korsholmen på julaftonsmorgonen när Kalla Fötter arrangerar julbad. Foto: Martin Persson

Ett 40-tal vinterbadare samlas för ett juldopp på Korsholmen varje år

BROMÖLLA.

Klubben Kalla Fötter i Bromölla tar ett dopp i Ivösjön ute på Korsholmen varje dag året runt. Men julaftonsbadet är något extra. Då samlas ett stort antal vinterbadare för att inleda julaftonsmorgonen tillsammans.

–Ja, antalet badare just på julafton har ökat för varje år. I fjol var vi ett 40-tal och ännu fler som tittade på när vi tog oss ett dopp, något som nu har blivit ett evenemang, berättar Freddie Persson.

Just julaftonsbadet började i mindre skala för nio år sedan. I år ser man dessutom till att det finns glögg och pepparkakor till de som väljer att starta julafton med ett dopp i det 5 grader kalla vattnet.

– I år öppnar dessutom Krog nr2 upp efter badet och håller lite värmestuga för första gången, vilken är extra roligt och där bjuds det dessutom på skinkmacka och gröt så långt det räcker. Och det är verkligen helt fantastiskt att de ställer upp och gör det är till ett ännu större evenemang. Förhoppningen är dessutom att få en vedeldad bastuvagn på plats, vilket hade varit en härlig bonus, säger Freddie Persson.

Han anslöt till gruppen för tre år sedan efter att ha blivit övertalad av några kompisar att hänga på. Och därefter var han fast.

– Jag såg det först som en liten utmaning men insåg efter doppet att man får en sådan energi, som dessutom sitter kvar hela dagen. Och sedan dess har jag tagit ett dopp om dagen året runt. Det finns dessutom forskning som visar att vinterbad är hälsosamt så länge du är frisk och att man värmer upp sig efter att man doppat sig.

Traditionen på Korsholmen ligger också långt tillbaka och började redan för 25 år sedan när ett gäng lärarinnor badade mellan mars och oktober. I takt med att fler och fler badare anslutit så har också månaderna utökats.

– Det är verkligen ett härligt gäng i alla åldrar och många av damerna som en gång startade det här är fortfarande med och bjuder på många härliga historier och bjuder på en härlig stämning. Och för den som är sugen att ta ett dopp på julafton så är det bara att dyka upp klockan åtta på julaftons morgonen.

Publicerad 06 December 2018 00:00