Magdalena Lundgren ställer ut de hemlösas konstverk på Kristianstad bibliotek.

Magdalena Lundgren ställer ut de hemlösas konstverk på Kristianstad bibliotek. Foto: Paola Nordgren

Hemlösa ställer ut sin konst på biblioteket

KRISTIANSTAD.

Café Davids besökare har de senaste månaderna fått uttrycka sina känslor genom en pensel. Och just nu finns de hemlösas konstverk på Kristianstads bibliotek för en utställning som pågår till och med den 16 december.

Iden till utställningen fick Magdalena Lundgren, som läser till socialpedagog på Önnestads folkhögskola under sin utbildning när de fick i uppdrag att genomföra ett socialpedagogiskt projekt.

– Jag ville att allmänheten skulle få ta del av vad som händer på Cafe David. Förutom en varm måltid, duschmöjligheter, ett rent ombyte kläder, möjlighet till att tvätta sina kläder eller få hygienartiklar finns det tillgång till olika aktiviteter för deltagarna. Och varje fredag den senaste tiden så har de fått möjligheten att måla sina känslor, berättar Magdalena Lundgren.

Redan tidigare har man målat tillsammans med Magnus Åkesson från Medborgarskolan och han har även i projektet stöttat och väglett deltagarna genom sitt skapande.

– Tidigare har man ställt ut det man skapat på caféet men jag ville att fler skulle få ta del av konsten och tyckte att biblioteket var en bra plats. Och jag ville dessutom ha ett tema och det blev "känslor". Utöver det så har det varit valfritt att vara med men det vi märkt är att det händer något inom oss när vi får vara kreativa och målandet har också öppnat upp för nya samtal, berättar Magdalena Lundgren.

Publicerad 03 December 2018 14:57