Antalet hemlösa i Kristianstad ökar. Man upplever dessutom att det är svårt att ta sig in på bostadsmarknaden.

Antalet hemlösa i Kristianstad ökar. Man upplever dessutom att det är svårt att ta sig in på bostadsmarknaden. Foto: Mostphotos

Antalet hemlösa har ökat markant

KRISTIANSTAD

. Antalet hemlösa som söker sig till härbärget i Kristianstad för en sängplats har ökat markant jämfört med i fjol. Bara i oktober tvingades man säga nej ett 50-tal gånger då sängplatserna var fullbokade.

– Vi avvisar numera i en större utsträckning än tidigare och så har det sett ut sedan i somras. Och det är lika tufft varje gång att behöva berätta att någon inte får plats. Vi har totalt 12 platser och de utnyttjas nästan varje natt just nu, vilket visar att behovet är stort, säger Sara Larsson, enhetschef, Skåne Stadsmission i Kristianstad.

Att det ofta är fullsatt innebär också en tuffare stämning för personalen och medför dessutom oroligheter i kön in över om man ska få en sovplats eller inte.

– Hade vi fått välja så hade vi inte nekat någon. Vi driver härbärget på uppdrag av Kristianstad kommun och har en dialog med dem om situationen så beslutet om fler sängplatser ligger på dem.

Stadsmissionens målgrupp är människor som lever i någon form av hemlöshet och många av de som besöker Café David och härbärget som styrs av Skåne Stadsmission har någon form av missbruk eller psykisk ohälsa förutom att de saknar bostad.

Enligt Sara Larsson ökar denna grupp av hemlösa men den grupp som också ökar är den strukturella hemlösheten som beror på bostadsbristen men där personerna i fråga inte lider av någon missbruksproblematik eller psykisk ohälsa.

Peter Sonnsjö, verksamhetschef på Vuxenvården i Kristianstad håller med och ser ett växande problem när det gäller den strukturella hemlösheten.

– Den har nog alltid funnits men den senaste tiden har den blivit betydligt mer påtaglig och det gör att vi tagit upp problematiken med kommunen. Att man hamnar där kan bero på allt från en låg inkomst till att man inte kommer in på arbetsmarknaden alls eller av någon annan anledningen ramlat ur samhället. I många storstäder är problemet stort bland våra äldre pensionärer, det är dock inget vi upplever i Kristianstad. Och det är svårt att få tag i en bostad, det ser vi inte minst när vi försöker stötta de som kommer till vår verksamhet.

Publicerad 01 December 2018 00:00