Miljöarbete för en fosilfri kommun har gett resultat.

Miljöarbete för en fosilfri kommun har gett resultat. Foto: Mostphotos

Fler städer följer efter för en fosilfri kommun

KRISTIANSTAD/HÄSSLEHOLM. Nu startar nya projekt för fossilbränslefria kommuner efter att man kunnat konstatera att satsningen varit en av de mest framgångsrika klimatsatsningarna i Skåne. Tio kommuner bland annat Kristianstad och Hässleholm har kommit långt på vägen mot fossilfrihet och har bland annat haft som mål att ha 100 procent fossilbränslefri el, 90 procent fossilbränslefri uppvärmning samt 50 procent fossilbränslefria drivmedel vilket många av de aktuella kommunerna också lyckats med.

Därför inleder man nu två nya projekt med fyra respektive sex kommuner. Totalt är det alltså 20 skånska kommuner som nu jobbar aktivt för fossilbränslefrihet.

– Fossilbränslefria kommuner har varit otroligt lyckat och har gjort klimatskillnad i praktiken de har verkligen gjort ett bra jobb. Samtidigt vill vi blicka framåt. De tio kommunerna har nu erfarenheter som vi vill sprida till andra kommuner, säger Johannes Elamzon, Länsstyrelsen Skåne, en av projektledarna för Fossilbränslefria kommuner i ett pressmeddelande.

Två nya projekt startar startar nu upp och det innefattar bland annat Östra Göinge och Osby.

– Här har vi valt ut mindre kommuner som kanske har andra utmaningar än de tidigare kommunerna har haft, säger Anna Tibbelin, projektledare på Kommunförbundet Skåne som arbetar tillsammans med Länsstyrelsen Skåne i samtliga projekt om fossilbränslefrihet.

Publicerad 30 November 2018 00:00