Per Rosenberg(th) och Alaa Sepphan (tv) handleder Shadi Al Khabazi och Ahmad Altawashi på Folktandvården Näsby och ser positivt på att fler nu får möjligheten till en svensk tandläkarlegitimation.

Per Rosenberg(th) och Alaa Sepphan (tv) handleder Shadi Al Khabazi och Ahmad Altawashi på Folktandvården Näsby och ser positivt på att fler nu får möjligheten till en svensk tandläkarlegitimation. Foto: Paola Nordgren

Ny utbildning täpper till hålen i deras utländska examen

"Det är en dröm att äntligen få göra detta"

KRISTIANSTAD/MALMÖ

. Det råder brist på tandläkare i stora delar av landet. Samtidigt finns det ett flertal välutbildade tandläkare som inte får jobba i Sverige på grund av att man tagit sin examen utanför EU. Ett nytt samarbete mellan Malmö universitet och Folktandvården Skåne ser nu till att fler kan få möjligheten till en giltig tandläkarlegitimation.

Hos Folktandvården på Näsby så gör just nu två av studenterna på utbildningen sin praktik. De har tidigare arbetat som tandläkare i Syrien men ser nu fram emot att kunna börja använda sin utbildning och att kunna arbeta som tandläkare även i Sverige.

– Det är en dröm att äntligen få göra detta som jag är utbildad till igen. Jag var medveten om att det skulle krävas en svensk legitimation för att få jobba som tandläkare i Sverige när jag flyttade hit men det har varit en lång väg dit och det är väldigt skönt att jag snart är där, säger Ahmad Altawashi som bor i Karlskrona.

Shadi Al Khabazi bor sedan sex år tillbaka på Näsby och har tidigare arbetat som tandläkare i Syrien. Målet att en dag få arbeta som tandläkare även i Sverige är nu nästan nått, när hans praktik på Näsby är klar till jul övergår den till en fast tjänst.

– Ja, det är nästan overkligt. Jag trivs här och bor dessutom i området och att snart få jobba som tandläkare igen är fantastiskt, säger Shadi Al Khabazi.

Totalt tio tandläkare med examen utanför EU går just nu den kompletterande utbildningen i Malmö som varvats med teori och praktik och till jul, efter godkända resultat kommer de att få sin svenska tandläkarlegitimation.

Per Rosenberg och Alaa Sepphan jobbar båda på Folktandvården Näsby och är dessutom handledare till Shadi Al Khabazi och Ahmad Altawashi och ser positivt på att man nu tar till vara på den kompetens som finns.

– Det är en stor brist på tandläkare på många orter, inte minst i nordöstra Skåne Och de här killarna som nu är hos oss är väldigt ambitiösa och duktiga och det är väldigt höga krav på utbildningen de nu går. Och vi ser gärna ett fortsatt samarbete och tar gärna emot fler praktikanter framöver, berättar Per Rosenberg.

Enligt Shadi Al Khabazi så skiljer sig den syriska utbildningen inte så mycket jämfört med den svenska. Däremot skiljer sig arbetet en del.

– I Syrien blir man inte kallad till tandläkaren som här i Sverige och man jobbar betydligt mer förebyggande här i Sverige. Jag har mina år som tandläkare i Syrien sett mycket som jag troligtvis aldrig kommer att se igen då den svenska tandhälsan över lag är bättre.

Publicerad 16 November 2018 00:00