Nelly Nilsson Nyberg fick tack vare en agent illustrera produkter i Japan. Förhoppningen är att kunna arbeta både i Sverige och utomlands i framtiden.

Nelly Nilsson Nyberg fick tack vare en agent illustrera produkter i Japan. Förhoppningen är att kunna arbeta både i Sverige och utomlands i framtiden. Foto: Paola Nordgren

Nellys illustrationer blev både tapet och tunneldekoration

HÄSSLEHOLM.

Nelly Nilsson Nyberg har alltid brunnit för skapandet. Och sedan några år tillbaka är hobbyn också hennes jobb. Som illustratör och mönsterformgivare får han dagligen möjligheten att använda sin kreativa fantasi och förverkliga de mönster hon skapat. Tapeten på Café Madrix och färgexplosionen i järnvägstunneln i Hässleholm är bara två av hennes verk.

Av
Paola Nordgren

– Jag får inspiration överallt i min vardag. Jag plockar mycket från naturen och fotograferar gärna skuggor som jag sedan använder i mitt skapande. Dessutom ger mina barn mig mycket idéer, de ber mig måla saker jag aldrig själv kommit på, berättar Nelly Nilsson Nyberg.

Hemma i ateljén hos Nelly är både väggar och golv fyllda med färger och former. Symaskinerna står framme och tygerna som Nelly designat ligger redo för att bli allt från väskor till plånböcker och necessärer. Precis innanför dörren visar hon dessutom upp flera små plåtaskar med olika bilder på, som hon designat för ett företag i Japan.

– Ja, att mina bilder de senaste åren synts i Japan var verkligen en slump men otroligt roligt och jag har lärt mig väldigt mycket både när det gäller textil och mönster men också tekniskt sett av att jobba mot utlandet.

Det var som en del av kooperativet Formgruppen i Malmö som hon sålde sina produkter i gruppens galleri, då en japansk konstagent fick upp ögonen för hennes illustrationer och ville presentera henne för några producenter i Japan. De gillade vad de såg och Nelly fick möjligheten att skapa illustrationer på bland annat vykort godis och godisaskar.

– Att få göra det där var både skrämmande och roligt. Och det var till slut min man som övertalade mig att våga ta steget, vilket jag är väldigt glad för idag.

Skyltfönstret utåt för Hässleholmspubliken har sedan 1997 dock varit Café Madrix och när hon fick frågan om hon ville skapa en unik tapet bara för caféet när Madrix flyttade till nya lokaler vid Stortorget var det inget hon behövde fundera på särskilt länge.

– Jag kommer ihåg att jag gick in där med mitt skissblock redan 1997 och frågade och jag fick hänga mina skisser där och det fick jag. Sedan dess har jag sålt mina grejer i caféet och att nu ha fått skapa den här tapeten gör mig mallig varje gång jag går in där, säger Nelly Nilsson Nyberg med ett leende.

För bara några månader sedan fick hon också frågan om att dela med sig av sina bilder i gångtunneln under järnvägen och den 18 oktober invigdes gångtunnelns renovering som numera förgylls av två andra konstnärers verk förutom Nellys.

– Det är en tuff bransch och det gäller att hitta självförtroendet att tro på det man gör. Jag brukar påminna barnen jag undervisar i skapande genom Kulturnyckeln i Kristianstad och Skapande skola i Hässleholm att det är bara du själv som kan bestämma hur det du skapar ska se ut. Mitt eget skapande följer inte alltid alla normer men jag har hittat mitt eget formspråk och insett att mycket handlar om att våga i den här branschen.

Publicerad 09 November 2018 07:00