Livemusiken bör få större utrymme om Region Skåne får bestämma.

Livemusiken bör få större utrymme om Region Skåne får bestämma. Foto: Mostphotos

Region Skåne vill ge livemusiken större fokus

KRISTIANSTAD.

Föreningen Äntligen i Kristianstad, en av många livemusikarrangörer i Skåne som nu får ta del av de bidraget från Region Skåne, som ska stärka infrastrukturen för popmusik i Skåne

Under de senaste åren har Region Skåne gjort flera satsningar för att stärka det fria musiklivet i området. Och nu tar man satsningen ett steg till då föreningen Skånsk Live får 850.000 kronor från Region Skåne för projektet Skånsk Live som ska främja livemusikscenen och bidra till utveckling av arrangörer i hela Skåne.

Satsningen hoppas Region Skåne ska innebär fler konsertarrangemang, ett breddat musikutbud och fler speltillfällen för artister och band runtom i regionen.

– Vi är stolta över att regionen med sitt beslut placerar sig i framkant av arbetet för ett mer jämställt musikliv där genrer inom det breda området som kallas popmusik också betraktas som kultur. Förutom förändringen i synen på livemusik i denna form innebär det att vi med detta bidraget får möjlighet att utvecklas och göra fler spelningar samt samarbeten, säger David Andersson, Kulturföreningen Äntligen.

Enligt Maria Ward (S), ordförande Region Skånes kulturnämnd så har kulturpolitiken länge suttit fast i uppfattningen att popmusik alltid är kommersiell och självförsörjande. Hon menar dock att i skuggan av det svenska musikundrets stjärnglans finns det i själva verket en stor grupp begåvade musiker som kämpar för att få chansen att möta sin publik. Och med den här satsningen tar man nu ett första steg för att etablera en stödstruktur för popmusikens mellanskikt en kultur som annars riskerar att gå förlorad.

– Vi tror att liveupplevelser i stort är viktiga i dagens samhälle och livekonserter är särskilt viktiga för att främja friheten att uttrycka sig fritt konstnärligt och värna yttrandefrihet, säger David Andersson.

Föreningen Skånsk Live kommer genom projektet Skånsk Live att arbeta med ekonomiskt stöd till skånska arrangörer, men också samarbeta i nätverk för att öka kunskapsutbytet och kompetensen hos arrangörer. Projektet är ettårigt, men satsningen kan komma att förlängas om den faller väl ut.

Publicerad 08 November 2018 12:02