För den som vill bidra så är det viktigt att märka paketen med ålder och vem den riktar sig till. Och vill man läsa mer så har Helena Bergh en facebooksida, Julhjälpen i Kristianstad där man kan följa insamlingen.

För den som vill bidra så är det viktigt att märka paketen med ålder och vem den riktar sig till. Och vill man läsa mer så har Helena Bergh en facebooksida, Julhjälpen i Kristianstad där man kan följa insamlingen. Foto: Privat

Julklappsinsamlingen blev succé – tillbaka i år igen

KRISTIANSTAD.

Julhjälpen i Kristianstad blev en succé i fjol. Nu hoppas Helena Bergh i Kristianstad att årets julhjälp ska bli precis lika bra om inte ännu bättre.

– Jag trodde aldrig att jag skulle få det stödet som jag fick i fjol. Jag var helt överväldigad av allt det stöd och så många givmilda människor det fanns. Totalt fick vi in drygt 800 paket, vilket innebar att vi kunde hjälpa 500 människor att få en bättre jul. Överskottet gav vi sedan vidare till Barnavdelningen på CSK. Den glädjen man känner över att kunna hjälpa någon, den var näst intill obeskrivlig. Men att få se den glädjen när man lämnar över klapparna, den är stor, berättar Helena Bergh.

I år har hon därför tagit hjälp av familj, bekanta och inte minst föreningen "Skånes änglar" som kommer att vara med och organisera det hela, då logistiken kräver en hel del arbete. Idén fick Helena Bergh efter att en kompis i Olofström startat en liknande insamling där. Och när hon sökte runt i Kristianstad i fjol hittade hon ingen insamling och bestämde sig då för att starta en egen.

– Man har alltid fått lite dåligt samvete när man sitter där på julafton, äter gott och delar ut en massa julklappar. Samtidigt som man vet att där sitter många och tycker att julen är den värsta tiden på året för att man inte har råd med det lilla extra eller att köpa julklappar till sina barn. Därför kände jag att jag ville ge i alla fall några möjlighet att känna lite extra julglädje. Och efter förra årets succé kör vi nu i år igen.

Förutom privatpersoner och Barnavdelningen på CSK så delade man även ut julklappar till Kvinnojouren, ålderdomshem och till de hemlösa på Café David.

– Jag vet att det var många som hörde av sig som skämdes men jag tycker inte att man ska göra det. Alla kan hamna i den situationen att man inte har råd och jag låter alla vara anonyma och litar på att man är ärlig, säger Helena Bergh.

Årets insamling inleds i början av november och för den som vill vara med och bidra så går det att lämna in saker på Maxi i Kristianstad eller A-livs i Fjälkinge.

– Att veta att det finns så många fantastiska människor som ställer upp och skänker och dessutom en rad företag, det är fantastiskt. Och att kunna göra det även i år känns väldigt bra.

Publicerad 03 November 2018 00:00