Foto. Privat

Johan sätter konsten på sin spets

Skulpterar kända byggnader ur blyertspennor

FJÄLKINGE.

Efter att ha sett en man på Instagram skapa konst längst ut på spetsen på blyertspennor så fick Johan Bergqvist för sig att han skulle testa själv. Det gick bra och nu har han sin första utställning, "Pencilart" på Barbacka.

Big Ben, Eiffeltornet, Stadshuset i Stockholm och Appleloggan är bara några av de verken han karvat fram med hjälp av en skalpell i skenet av en stark lampa. Detaljerade verk in i minsta detalj med många timmars arbete bakom.

De flesta som sysslar med denna konstform gör det med hjälp av ett förstoringsglas eller ett mikroskåp men Johan Bergqvist föredrar att jobba utan.

– Ja, än så länge fungerar det bra med en stark lampa och jag tycker att förstoringsglaset är mest i vägen då jag gärna vill komma så nära pennan som möjligt, säger Johan Bergqvist.

Han har dock märkt vilka blyertspennor som fungerar bäst och vilka spetsar som lätt bryts och det går en del pennor hemma hos Johan Bergqvist.

Foto. Privat

Just nu innehåller utställningen som visas fram till jul totalt sju pennor som kommer att bytas ut efter halva tiden.

– Det känns kul att få visa upp det jag gjort. Jag har alltid gillat att skapa och är ganska pysslig. Hittills har det blivit mest byggnader jag skapat och med inspiration från min vardag. Varje verk tar mellan tre och åtta timmar och när jag väl sätter mig brukar jag sitta kvar tills det är klart, berättar Johan Bergqvist.

Näst på tur att få pryda nästa pennspets står bland annat Turning Torso.

Foto. Privat

Publicerad 01 November 2018 16:14