Johannes Hansson, team manager eSociety i Kristianstad.

Johannes Hansson, team manager eSociety i Kristianstad. Foto: Privat

Kristianstad har fått ett eget e-sportlag – siktar på elitserien

KRISTIANSTAD

. Kristianstad har nu fått sin första esportförening och målet är att laget ska ta sig upp i elitserien i esporten, Counter strike- go.

– Vi bildade laget mitt i säsongen men hoppas hinna klättra några platser upp till innan ligan avslutas i december för att nå en kvalplats. Idag ligger vi på en sjundeplats men behöver nå topp fem för att få en av kvalplatserna till elitserien, berättar Johannes Hansson Team manager för föreningen eSociety i Kristianstad tillsammans med Henrik Karlsson.

Enligt Johannes Hansson så är teamet handplockat och sammansatt av de bästa spelarna i Kristianstadstrakten.

– De här spelarna lägger otroligt mycket tid på sin sport och har spelat ett bra tag, dock inte tillsammans eller med en organisation i bakgrunden. Med hjälp av oss får de en helt annan struktur på spelandet och de får möjligheten till sponsring och hjälp med att få laget att synas, berättar Johannes Hansson.

Laget spelar under säsongen två matcher i veckan men tränar betydligt mer.

– På den här nivån krävs det att man lägger en hel del tid för att lyckas. Och skulle vi nå elitserien så ligger där en miljon i vinstpotten och matcherna sänds på sportbladet och har fler tittare än vad OS har. Det hade varit väldigt roligt att kunna sätta Kristianstad på esportkartan.

Även om det finns röster som säger att esporten inte är en riktig sport så finns det idag 100 000 registrerade spelare bara i Sverige och det är dessutom världens snabbast växande sport just nu.

– I hela världen finns det 190 miljoner registrerade spelare och jag kan förstå hur de som säger att esport inte är en riktig sport tänker. Samtidigt tycker jag att de har fel och ofta handlar dessa åsikter om att man inte har tillräckligt med information. Att hålla på med det här på elitnivå kräver väldigt mycket träning, snabb reaktionsförmåga, talang. Du kanske inte blir lika svettig som vid en fotbollsmatch med du måste träna upp din hjärna och ha extrema reflexer för att nå toppen.

Team Kristianstad:

Jonathan Vågemyr, Jonathan Friberg, Simon Gustavsson, Andreas Högstedt, Dennis Fraiman

Esport (elektronisk sport) är ett samlingsbegrepp för tävlingar som utförs på datorer eller spelkonsoler, där de tävlande spelar olika sorters datorspel mot varandra.

Publicerad 30 October 2018 14:31