Amal, Tabark, Sara och Adina kommer från Vilans fritidsgård och ser fram emot att åka Valkyria och Spökhuset på Liseberg.

Amal, Tabark, Sara och Adina kommer från Vilans fritidsgård och ser fram emot att åka Valkyria och Spökhuset på Liseberg. Foto: Paola Nordgren

Fritidsgårdarna bjöd drygt 180 ungdomar på Liseberg

KRISTIANSTAD. Intresset var stort när Kristianstads fritidsgårdsforum bjöd på en lovresa till Liseberg för kommunens ungdomar i åldrarna 10-15 år. I morse avgick fyra bussar från Kristianstad med drygt 180 ungdomar för en heldag i Göteborg.

Tack vare ett statligt bidrag som beviljats för lovaktiviteter kunde resan bli verklighet. Av bidraget på 355 000 så gick 173 000 till Lisebergsresan. Resterande bidrag kommer att användas till lovaktiviteter på hemmaplan inom Fritidsgårdsforum under höst- och jullovet.

– Ja, det är tack vare det här bidraget som den här resan är möjlig. Självklart hoppas vi på en rolig dag men också på att våra ungdomar ska umgås över gränserna och hitta nya vänner under den här integrationsresan, berättar Margareta Eklund, verksamhetschef, fritidsgårdsforum.

Totalt finns det nio fritidsgårdar i Kristianstad kommun plus aktivitetshuset Slottet och Tullen. Genom de här platserna har ungdomarna fått lämna in en intresseanmälan om att få åka med och platserna har sedan lottats.

–Intresset har varit extremt stort och självklart hade vi önskat att alla skulle fått följa med men för att göra det så rättvist som möjligt har vi lottat och det är fantastiskt att vi får den här möjligheten, säger Carola Ivarsson, fritidsledare på Vilans fritidsgård.

Bara på Vilan fick de in 72 intresseanmälningar till sina 30 platser som de hade tillsammans med Slottet. På Näsby fritidsgård var intresset ännu högre om deras 20 platser, över 200 ungdomar ville följa med till Liseberg.

– Ja, det har varit ett hårt tryck på platserna och det har inte varit något krav att man ska vara medlem på våra fritidsgårdar för att få följa med. För oss har det varit viktigast att ungdomar från olika bakgrunder får en trevlig dag tillsammans och lär känna varandra och inser att det inte är så stor skillnad beroende på var man kommer ifrån. De fyra bussarna vi kommer att köra med kommer alla att blandas upp med folk från olika område och vi kommer dessutom att ha aktiviteter i bussarna när vi kör, berättar Margareta Eklund.

Publicerad 30 October 2018 11:06