De första fiberanslutningarna i Djurröd är nu på plats. Innan februari 2019 ska samtliga anslutningar vara klara.

De första fiberanslutningarna i Djurröd är nu på plats. Innan februari 2019 ska samtliga anslutningar vara klara. Foto: Paola Nordgren

Fiber för Djurrödsbor är nu verklighet

DJURRÖD.

Ett tiotal kunder i Djurröd är nu anslutna till fibernätet och fler är på gång. Tack vare landsbygdsstödet C4 Energi beviljades 2017 har drömmen om fiber på landsbygden till slut blivit verklighet.

För drygt ett år sedan beviljades C4 Energi 13,7 miljoner kronor till projekt 1 Djurröd med omnejd från Europeiska jordbruksfonden. Av de 467 bostäder med möjliga anslutningar som finns i området har 310 stycken nu tecknat sig för att få fiber installerat.

– Det var det stora antalet beställningar och intresseanmälningar som gjorde att vi beviljades stödpengar och det är väldigt roligt att ett tiotal kunder i det här området nu har kunnat anslutas till fibernätet, berättar Fredrik Åklundh som är nätchef på C4 Energi Fibernät.

Enligt planen så ska samtliga kunder som beställt fiber vara anslutna senast februari 2019.

Enligt Fredrik Åklundh är det nu också dags att skicka in nya ansökningar för stödpengar för nya områden och efter att ha utvecklat område Djurröd så vet man nu att ju fler som anmäler intresse eller beställer desto större chans har de att få stöd så man kan bygga ut nätet på andra platser ute på landsbygden.

Henrik Smith som har fritidshus utanför Djurröd är en av de som fått möjligheten i det första skedet att ansluta sig till fibernätet. Henrik behöver fiber i sitt fritidshus för att kunna sköta sitt jobb som forskare vid Lunds universitet i biologisk mångfald och klimat från Djurröd.

–Jag har tidigare haft mobilt bredband men täckningen är så oerhört dålig runt Djurröd så det gick inte att få internet att fungera på ett bra sätt. C4 Energi har fungerat bra och det kommer att bli praktiskt för mig när tjänsteleverantören har kopplat in sin del så allt fungerar, säger han.

Publicerad 29 October 2018 10:47