Totalt sex idrottsföreningar i Kristianstad går har gått med för att öka integrationen i Kristianstad.

Totalt sex idrottsföreningar i Kristianstad går har gått med för att öka integrationen i Kristianstad. Foto: Kristianstad kommun

Sport och fika ska förena över gränserna

KRISTIANSTAD.

För att hjälpa nyanlända att etablera sig i Kristianstad så går nu sex idrottsföreningar, Kristianstad kommun, Den orangea staden och Kompis Sverige samman och startar projektet kompisfika.

–Kompisfikan blir något nytt som nu drar igång i Kristianstad på initiativ från kommunen. Där vi hoppas att få till fler nya möten mellan nyanlända och etablerade svenskar i sportens värld, berättar Linnea Håkansson, projektledare Kompis Sverige.

I samband med någon av de involverade föreningarnas matcher kommer man nämligen mötas för att fika och sedan se på en match tillsammans. Totalt väntar i höst och vår sex stycken träffar, en träff för varje förening. Syftet är att bidra till ett öppnare och mer inkluderande Kristianstad.

– Många nyanlända har en stor önskan om att få träffa och umgås med etablerade svenskar och på så sätt lära sig språket. Det vi märkt från våra andra projekt är att svenska män har svårare att engagera sig i dessa frågor. Men vi tror och hoppas att just sporten kan bli en gemensam nämnare. Att kombinera mötet med en match man ändå skulle gått på gör det enklare att ta sig tid hoppas vi.

Kompis Sverige har varit aktiva i Kristianstad i två år och i det nätverk man byggt upp kommer man tillsammans med NANA(nyanlända akademiker närmare arbetsmarknaden) bjuda in in totalt 25 stycken nyanlända. Varje förening ansvarar också att det kommer 25 etablerade svenskar som är med på fikan och sedan ser matchen tillsammans med de nyanlända som bjudits in.

Först ut är IFK Kristianstad som håller sin kompisfika den 21 oktober i Kristianstad arena innan matchen mot AIK väntar

Enligt Adam Tell, kommersiell chef IFK Kristianstad ser man fram emot att vara med och visa upp Sveriges främsta handbollsklubb och samtidigt få vara med och bidra till att nya kompisrelationer kan bildas.

Engagerade föreningar:

IFK Kristianstad

Kristianstad Handbollsklubb

Kristianstad Ishockeyklubb

Kristianstad DFF

Kristianstad FC

Kristianstad Predators

Publicerad 27 September 2018 00:00