”Jag ser bara Eiffeltornet framför mig”

27 tappra cyklister i Team Kristianstad är på väg mot Paris

KRISTIANSTAD.

Fatemeh Meshkini cyklar 120 mil till förmån för barncancerfonden. Det är 17:e året i rad som Team Rynkeby – God Morgon genomför loppet Tour de Paris.

Av
André Kvist

Dagarna innan avfärd är förberedelserna i full gång för laget från Kristianstadområdet. Deras kollegor från Oulu, 60 mil norr om Helsingfors, trampar redan söderut genom Finland och Sverige. Servicepersonalen sliter stenhårt för att se till att maten och drycken är i ordning. Samt att cyklisterna får bästa möjliga förutsättningar när loppet väl är igång.

För Kristianstadbon Fatemeh Meshkini är detta första gången hon medverkar. Känslorna är minst sagt blandade.

– Det är väldigt pirrigt och ju närmare vi kommer desto mer känns det. Nu är det bara någon dag kvar, jag ser fram emot det och samtidigt är jag väldigt nervös, berättar hon när vi träffas i Tivoliparken.

Ändamålet helgar medlen, loppet genomförs för att samla in pengar till Barncancerfonden. Trots att det eviga trampandet kan göra ont är just detta en drivkraft för många cyklister. Ett ändamål som engagerat 1 900 cyklister från sex länder att medverka i år.

Cyklisterna står själva för alla omkostnader. Prislappen landar runt 30-40 000 kronor. Det enda som inte går direkt till Barncancerfonden är den mat som Kristianstadlaget sponsrats av från Ica Maxi Bromölla och Ica Supermarket Osby.

Fatemeh Meshkini tillsammans med serviceansvarig Christin Karlström är förväntansfulla och pirriga inför långloppets början.

Fatemeh Meshkini tillsammans med serviceansvarig Christin Karlström är förväntansfulla och pirriga inför långloppets början. Foto: André Kvist.

Genom sju etapper på stekande asfalt ska cyklisterna kämpa sig fram på tumsmala däck i sina karakteristiska gula färger. Det enda uppehåll 27-mannalaget från Kristianstad får är på färjan från Trelleborg till Travemünde. Tjuriga cyklister är ingen ovanlig företeelse, berättar Christin Karlström som följer med som serviceansvarig.

– Inget negativt får finnas, då är det mat och dryck som inte kommit i kroppen. Vi har hand om allt runt omkring och även sjukvård, säger hon och fortsätter:

– Cyklisterna ska ha tempo, fokus och säkerhetstänket hela tiden. Samtidigt måste de få i sig vatten eller energidryck och energi.

Hela hösten och vintern har laget legat i hårdträning inomhus. I mars tog man steget ut på de skånska vägarna. Bara i träning har man tillryggalagt runt 300 mil. Att nu ge sig på Vätternrundan gånger fyra under en veckas tid är sluttentamen på en lång resa.

– Att cykla långt är en dröm jag har haft väldigt länge. Det skulle vara hemskt om jag inte klarade det, ett riktigt bakslag, säger Fatemeh.

Att ta en dag i sänder och visualisera mållinjen är knepen hon använder för att lyckas.

– Det enda jag tänkt sedan början att detta är en utmaning för mig med ett gott ändamål. Och jag ser bara Eiffeltornet framför mig. Det här ska jag göra, det är bara att göra det!

Naglarna har prytts med Frankrikes flagga.

Naglarna har prytts med Frankrikes flagga. Foto: André Kvist

När denna text når dina ögon bör Fatemeh och hennes kamrater vara på väg in i Paris. Enligt planen ska de höja armarna vid mållinjen på lördagen den 7 juli.

Publicerad 07 July 2018 08:00